Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі експерти про 11 напрямів нової політики Росії


Берлін – «Мислимі несподіванки. 11 напрямів розвитку російської зовнішньої політики» – дослідницьку роботу з таким заголовком опублікували німецькі експерти. Висновки їхні такі: «Росія твердо переконана, що економічні санкції ЄС будуть скасовані у січні 2017 року. А вже у березні Кремль розпочне миротворчу кампанію, оскільки передбачає … початок третьої світової війни, відповідальність за яку нестиме передовсім канцлер ФРН Анґела Меркель. Адже після зустрічі з новим президентом США Гіларі Клінтон вона піде на згубний альянс цих двох країн, вважає Росія».


Щодо третьої світової, то, як стверджують німецькі політологи, Росія уявляє, як їй запобігти: разом з Німеччиною (яка, на їхню думку, цю можливість відкине, а відтак припуститься великої помилки). Так вважають автори дослідницької роботи проекту Фонду політики і науки в Берліні. Те, що, на перший погляд схоже на зібрання таємних теорій, експерт із питань зовнішньої політики Сюзан Стюарт пояснює методичним аналізом останніх подій.

Сюзан Стюарт
Сюзан Стюарт

«Ми могли спостерігати впродовж останніх років за анексією Криму, війною на Донбасі, і пізніше – за російськими діями у Сирії. Це були кроки Росії, котрі здивували багатьох на Заході. Відтак ми проаналізували ситуацію, зважаючи на те, що може статися у тому чи іншому разі. Здебільшого йшлося про зовнішньополітичні теми. Ми робили це для того, щоб бути готовими до можливих сценаріїв», – пояснює політолог із Берліна.

Прогнозоване протистояння «заклятих друзів»

До можливих сценаріїв розвитку, котрі передбачають дослідники, належить також посилення протистояння Євросоюзу проти спорудження важливого для росіян газогону «Північний потік – 2». Німеччина підтримуватиме противників проекту, чим викличе невдоволення російських партнерів, які намагатимуться зробити з неї ворога. Як стверджує Сюзанн Стюарт, російська пропаганда використовуватиме для цього російських німців, а також актуальні проблеми біженців і популярність право-налаштованих сил у Німеччині.

Із російською пропагандою стикнувся і німецький адвокат, експерт з питань України Мартін Лютле. Він позивався до російського журналіста, якого обвинуватив у спотворенні фактів у його телесюжеті. Тож і результати останнього дослідження його не дивують.

Мартін Лютле
Мартін Лютле

Російська пропаганда відома своєю небезпечністю. З’являється дедалі більше повідомлень щодо того, як Кремль фінансує праворадикальні партії. Правда про це стає відома шматочками
Мартін Лютле

«Російська пропаганда відома своєю небезпечністю. З’являється дедалі більше повідомлень щодо того, як Кремль фінансує праворадикальні партії. Правда про це стає відома шматочками. Тим часом вплив Росії набуває більшої сили, але люди ще досі цього не усвідомлюють. Інші теми, приміром, навколо Туреччини або проблем біженців, відволікають увагу від довгострокови важливих тем, котрі загострюються», – попереджає німецький адвокат Лютле.

Для спостерігачів зрозуміло, що російська позиція не ґрунтується на певних ідеологічних засадах чи моральних принципах, незважаючи на деякі ознаки цього, приміром, нового консерватизму у Росії з нібито усталеними цінностями. Для Сюзан Стюарт російські політики інструменталізують будь-кого для досягнення мети домінантної ролі на світовій політичній арені і співпрацюватимуть як з лівими, так і правими силами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG