Доступність посилання

ТОП новини

Українська демократія 25 років була грошократією (огляд преси)


Українська демократія 25 років була грошократією, стверджує в «Газеті по-українськи» політолог Вадим Карасьов. Він переконаний, що неконтрольований державою обіг коштів визначав політику й економіку. Особливо з середини 1990-х. Тоді великі гроші стали приватними й пішли в політику. Щоб згодом використовувати державні кошти на приватні цілі. Замість європейських цінностей – скромності й бережливості, український владний клас демонстрував культуру крутизни й розкоші. Підкреслював свою відокремленість від суспільства. Це була форма національної ідеї протягом 25 років. Як виправити ситуацію, аналізує «Газета по-українськи».

Про те, навіщо Путін їде в окупований Крим, розмірковують журналісти газети «Україна молода». Серед причин вони називають приборкання місцевих владних «еліт», які пересварилися між собою. Як переконує видання, головна гризня відбувається між усією правлячою «елітою» півострова. Адже замість 10 депутатів до Верховної Ради України, тепер представники півострова отримають лише чотири у Держдуму Росії. І за них тепер йде бійка. Докладніше «Україна молода» розповідає в статті «Царська сверблячка».

Росія продовжуватиме свою багатовекторну агресивну політику стосовно України, переконує газета «Голос України». Її тактика непередбачувана. Тому не можна нехтувати й можливістю широкомасштабних воєнних дій. До такого протистояння необхідно системно готуватися й розраховувати тільки на свої сили. На цьому парламентська газета наголошує в публікації «Агресія Росії – це надовго. Потрібна система багатовекторної контрборотьби».

В цьому ж числі «Голос України» нагадує, що в усіх країнах світу, поряд з гербом і прапором, державні нагороди є третім візуалізованим, тобто видимим, символом держави. Вони, як символ держави, повинні бути – унікальними, оригінальними, пізнаваними, національно спрямованими та забезпечувати історичну спадкоємність. Тому в Україні необхідно якнайшвидше реформувати нагородну систему. Адже зараз звання Героїв України третій рік поспіль на законних підставах зберігають особи, які зрадили державу, підтримавши анексію Криму. Також із 2014 року в Україні не засновано жодної державної чи відомчої нагороди за героїчний вчинок або гідну поведінку. В той самий час було впроваджено десять «масових» медалей, які, до того ж, за статусом дублюють одна одну. «Голос України» пропонує сім кроків на шляху реформування нагородної системи країни.

Минуло два роки з часу іловайської трагедії, працює новий склад Верховної Ради, але він так і не продовжив роботу парламентської комісії з розслідування трагедії. І це не зважаючи на те, що деякі комбати, які вийшли із цього «котла», через кілька місяців потрапили до парламенту. В чому проблема? Чому так затягують із покаранням відповідальних? Проблему досліджувала газета «День».

Газета «Сегодня» створила методичку для початківця-хабарника. В ній, зокрема, йдеться і про перевірені способи, де краще заховати гроші. Так, для любителів хабарів і закруток на зиму відмінно підійде трилітрова банка, яку найкраще зберігати «за схемою Чауса»: в землі на власному городі. А для тих, хто не любить брати хабарі, але дуже любить колядувати, цілком підійдуть сміттєві мішки. Тим, у кого награбовані гроші не влазять ні в мішки, ні в банки, видання рекомендує вкладати в нерухомість, живопис і золоті батони. Заголовок статті – «Корупція для чайників».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG