Доступність посилання

ТОП новини

У Львові 8-річна дитина, хвора на правець, у стабільно важкому стані


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Львів – Восьмирічний хлопчик, у якого виявлено захворювання на правець, п’ятий день перебуває у стабільно важкому стані. Дитина потрапила в реанімацію увечері 27 серпня з інфекцією, яку отримала місяць тому через поранення. Хлопчик не був щеплений від правця. Це вже третій випадок цього літа в Україні, коли в дітей виявляють правець.

​На сьогодні восьмирічний Матвійко лежить у реанімаційному відділенні в лікарні «Охматдит» у Львові, його сюди привезли у суботу, 27 серпня, пізно ввечері. Його стан вже п’ятий день ані не погіршується, ані не поліпшується. Лікарі жодних прогнозів не роблять. Дитина підключена до апарату штучного дихання. Щодня їй вводять сироватку і протиправцевий імуноглобулін, який привезли рідні з-за кордону. Бо в Україні його зараз немає.

Дитина без свідомості, на штучному диханні, стан важкий
Тарас Гус

«Дитина без свідомості, на штучному диханні, стан важкий. На даний момент не можу говорити про якусь динаміку. Був не один консиліум лікарів, консультуємось і в телефонному режимі», – зазначив Тарас Гус – лікар, який веде лікування хлопчика.

Сироватку проти правця везли з-за кордону

Причиною захворювання дитини на правець став звичайний поріз на нозі. Місяць тому хлопчик на бабусиному подвір’ї в селі випадково поранився цвяхом – у великий палець ноги, ймовірно, потрапила земля. Вже через два тижні дитина не могла широко відкрити рота, а ще через тиждень почались судоми, внаслідок яких викручує тіло – тоді рідні звернулись по медичну допомогу у різні лікувальні заклади. Спершу медики вагалися з діагнозом. Звісно, час працював проти.

«У дитини почались судоми, ми спершу звернулись у Жовківську лікарню, де був встановлений невірний діагноз, у суботу почались масові судоми, ми повезли дитину у шпиталь на Орлика у Львові, де половина лікарів сказала, що це правець, інша, що ні. Повезли в інфекційну лікарню, де було підтверджено правець і нас перевезли сюди, де могла бути надана повноцінна медична допомога, і вона надається. Станом на сьогодні препаратів щодо правцю в Україні немає, ми на 80% все придбали самі, а на 20% – це допомога лікарів і волонтерів. Частково придбали ліки в Україні та за кордоном», – розповів представник родини Мирон Кульчицький.

Я був проти вакцинування, а тепер кажу: робіть щеплення дітям
Мирон Кульчицький

Родич каже, що в дитини не було щеплення від правця, на таке рішення вплинула антивакційна кампанія в Україні. «Я був проти вакцинування, а тепер кажу: робіть щеплення дітям», – зазначає батько 8-річного хлопчика.

Причина захворювання – відсутність щеплення

На сьогодні плутані твердження: чи одразу після поранення ноги цвяхом дитину повезли у медичний заклад, бо там мали б провести профілактику правця, що не призвело б до складних наслідків пізніше. Головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко каже, що хлопчика привезли у лікарню лише тоді, коли у нього почались судоми, тобто три тижні після того, як інфекція потрапила у рану.

Коли дитина чи доросла людина травмована, то має проводитись так звана екстрена профілактика правця
Наталія Тімко

«Збудник правця є скрізь: на асфальті, у полі, у шлунково-кишковому тракті тварин, у домашніх вазонах. Правець це інфекція, яка потрапляє, коли є рана. Спори правця є найбільш токсичні для людини. Коли дитина чи доросла людина травмована, то має проводитись так звана екстрена профілактика правця. Тут, у хлопчика, ми маємо випадок, коли дитина не щеплена з дитинства взагалі, захисту нема. Рана, потрапила у неї спора, яка дуже токсична, розвинулась клініка захворювання через два тижні, тоді бабця помітила, що дитина не відкриває широко рота, думала, може, через зуб… А це вже було симптомом. А ще через тиждень після цього привезли дитину у лікарню, коли вже були судоми, масові судоми, організм викривлює. Уражаються важливо життєві центри організму – у цьому небезпека», – пояснює головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

За офіційними даними, якщо людина не має щеплення від правцю, летальність становить від 60% до 80%. Тому дієвий і єдиний спосіб порятунку від правця – вчасне щеплення. Для дітей є три види щеплень із вмістом протиправцевого компоненту, якими вакцинують немовлят і аж до підліткового віку, а це для профілактики правцю, дифтерії, кашлюку (щеплюють дітей у 2, 4, 6 і 18 місяців життя), далі у 6 років повторно вакциною «анатоксин дифтерійно-правцевий» і у 14 років – тим же ж препаратом. В Україні останнім часом постійно не було вакцин, хіба що можна було вакцинуватись за власні гроші у приватних закладах. До того ж, батьки часто відмовляються щеплювати дітей, вважаючи, що вакцини неякісні і шкідливі.

На сьогодні у всіх медичних закладах Україні є протиправцеві вакцини, наголосила виконувач обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. За словами міністра, в Україну, як гуманітарна допомога, надійшла сироватка проти правця.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

«МОЗ зараз цей гуманітарний вантаж розподілить поміж усіма регіонами, бо вони самі це не змогли зробити, і ми допомагаємо», – каже Уляна Супрун, яка переконана, що сироватку проти правцю можна виробляти в Україні, але для того, щоб запустити виробництво, знадобиться щонайменше три роки.

Випадок із 8-літнім хлопчиком у Львові – вже третій в Україні, коли виявляють правець у дитини. Перші два влітку були у Вінниці та Дніпрі. А рік тому, було оголошено про спалах поліомієліту в Україні після того, як двох дітей на Закарпатті паралізувала хвороба.

Міністр наголосила, що причиною цих випадків захворювання на правець стало те, що діти не були вакциновані. За минулий рік на Львівщині вакцинували лише 25% дітей, але цьогоріч цей показник, сподіваються медики, буде вищим, оскільки вакцина вже завезена, і діти та дорослі можуть пройти щеплення безкоштовно. Однак спершу слід пройти медичне обстеження, радять фахівці.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG