Доступність посилання

ТОП новини

Німці шукають альтернативу і знаходять її


Лідер партії «Альтернатива для Німеччини» Фрауке Петрі
Лідер партії «Альтернатива для Німеччини» Фрауке Петрі

Берлін – На північному сході Німеччини, на території колишньої НДР, відбулися вибори у земельний парламент Мекленбурґ-Передньої Померанії. Їхній результат став очікуваною несподіванкою: нова консервативна партія «Альтернатива для Німеччини» набрала майже 22 відсотки, випередивши правлячих християнських демократів канцлера Меркель. Таке сталося вдруге впродовж одного року, коли, за результатами виборів, нова партія правих стала другою силою. У березні вони набрали майже 25 відсотків у східній землі Саксонія-Ангальт. Що стоїть за такими радикальними змінами у зазвичай стабільній Німеччині?

​«Ми впораємося!» – оптимістичний заклик канцлера Ангели Меркель щодо подолання міграційної кризи перетвориться для неї з проблеми в поразку політичної кар’єри – такий одностайний «вирок» оголосили німецькі ЗМІ. Цим скористалася опозиційна сила – створена три роки тому консервативна партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН). Вона об’єднала не лише налаштованих праворуч від консервативних християнських демократів громадян, котрі не знаходять місця в існуючих великих партіях, а й також правих екстремістів та невдоволених. Цю політичну силу дедалі більше не вдається ігнорувати, як це досі робили великі партії Німеччини.

Невдоволення політикою канцлера зростає

Для українського історика, професора Берлінського університету імені Гумбольта Андрія Портнова, результати не були неочікуваними.

Андрій Портнов
Андрій Портнов

«Це було зрозуміло, з огляду на соціологію і, спостерігаючи за життям у Німеччині: зростання невдоволення головним напрямом політики. Тобто політикою, котра не дає відповідей на дуже непрості, глибокі страхи німецького суспільства. І те, що здавалося невеликою проблемою – прийняття понад мільйона біженців – виявилося для Німеччини, на жаль, як на мене, проблемою набагато серйознішою, оскільки еліти і передусім Меркель обрали не до кінця або, скажімо, недостатньо зрозумілі і недостатньо доступні для багатьох німців роз’яснення своєї політики», – сказав Андрій Портнов у розмові з Радіо Свобода.

Він вважає, що результати виборів – це перший наслідок такої політики, а відтак і Меркель, й інші представники християнських демократів вирішуватимуть, що робити далі?

Зміни на політичному ландшафті можливі

Німецькі ЗМІ уже нині прогнозують можливі зміни на політичному ландшафті країни. Утім, Андрій Портнов застерігає проти передчасних висновків.

«Розмови, ніби цього разу цілком можливо, що Ангела Меркель не претендуватиме на посаду канцлера, точилися принаймні кілька місяців поспіль. Але я б ще не робив поспішних висновків, оскільки до виборів у Бундестаг ще є трохи часу, і політикум ще звертатиметься до цих питань. Звісно, цей результат уже свідчить, що незручна для сучасної коаліції тенденція у Німеччині не викликає сумнівів», – говорить професор.

«Незручна тенденція» стосується розвитку суспільства не лише у Німеччині, а й у державах ЄС, котрі нині розділилися на два табори: на соціальних християнських демократів і правоконсервативні сили. Той, хто задовольнить потреби пересічного громадянина – стане переможцем. Нині у Німеччині перемагають консервативні сили. Андрій Портнов бачить їх у німецькому парламенті. «Це велика зміна, оскільки у Бундестазі уже давно такого ґатунку партій не було», – зауважує Портнов.

Тим часом переможці готуються до нових виборів: за два тижні обирають земельний парламент у Берліні. Член партії «Альтернатива для Німеччини» Маркус Шмідт в інтерв’ю для Радіо Свобода сказав, що він переконаний: результати і тут будуть, якщо не кращими, то принаймні не гіршими.

«Звичайно, такі результати виборів – це величезний успіх для нас. Нарешті у земельному парламенті з’явиться справжня опозиція. На жаль, інші партії дали зрозуміти, що вони не готові відступитися від неправильного курсу політики біженців. Відтак, ми не зможемо працювати разом з ними, незважаючи на те, що ми готові конструктивно працювати», – наголошує Шмідт.

Так, «Альтернатива для Німеччини» знайшла функцію розв’язання проблеми, котра відрізняє її від інших партій. Майже 30 відсотків виборців у Мекленбурзі-Передній Померанії свідчать, що саме тема біженців важлива, а для половини з них навіть вирішальна (незважаючи на те, що канцлер Меркель уже давно змінила свою політику відкритих кордонів, зменшивши кількість біженців у країні). Однак Меркель жодного разу офіційно не визнала помилки свого курсу, зауважують деякі оглядачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG