Доступність посилання

ТОП новини

Сирійська опозиція подала план урегулювання без Асада


Башар аль-Асад у сирійському парламенті, 7 червня 2016 року
Башар аль-Асад у сирійському парламенті, 7 червня 2016 року

Сирійська опозиція представила свій план політичного мирного врегулювання в Сирії, що передбачає перемир’я, переговори і створення перехідного уряду національної єдності. За планом Вищого переговірного комітету, президент Башар аль-Асад має залишити владу на початку перехідного періоду. Дамаск досі категорично відкидав такі вимоги.

Сирійська опозиція подала план урегулювання без Асада
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вищий переговірний комітет, що об’єднує провідні групи політичної і збройної опозиції до режиму президента Сирії Башара аль-Асада, вважає, що процес політичного врегулювання в цій країні має складатися з трьох фаз.

Перша – переговори опозиції з нинішньою владою за дотримання перемир’я обома сторонами і на підставі низки міжнародних документів, зокрема, резолюцій Ради безпеки ООН, – має протривати шість місяців, сказав на прес-конференції в Лондоні головний координатор комітету Ріяд Хіджаб.

Відразу після досягнення домовленості між сторонами про основні засади перехідного процесу має початися друга фаза, тривалістю в півтора року, сказав він.

У плані немає майбутнього для Асада

«Передумовою є відхід Башара аль-Асада і його кліки, що вчинили жахливі злочини проти сирійського народу, на початку перехідного періоду», – наголосив при цьому Хіджаб, який у владі Асада 2012 року пару місяців був прем’єр-міністром, та потім перейшов на бік опозиції.

У цей перехідний період має бути створений перехідний уряд, що мав би повноваження запровадити тимчасову конституцію, створити комісії з національного примирення і з відбудови і підготувати Сирію до третьої фази – остаточного перегляду конституції за результатами національного діалогу і проведення місцевих, парламентських і президентських виборів, передбачає план сирійської опозиції.

Сам Башар аль-Асад, який авторитарно керує Сирією з 2000 року, замінивши на президентській посаді свого батька Хафеза аль-Асада після його смерті, категорично відкидає заклики відійти від влади. І в цьому він має підтримку єдиних своїх твердих союзників, Росії й Ірану.

Позиції плану підтримують на Заході і в арабському світі

Але супротивники Асада твердо стоять на позиції, що йому й наближеним немає майбутнього у процесі сирійського врегулювання, і готові терпіти його тільки в час найпершої частини мирних переговорів. Такої позиції дотримуються переважно й на Заході і в арабському світі.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр, наприклад, в інтерв’ю американській телемережі «Сі-ен-ен» заявив: «Позиція Росії полягає в тому, що «майбутнє Башара аль-Асада має вирішити сирійський народ». Питання в тому, як вони хочуть досягти цього – через вибори десь через рік-півтора? Я не думаю, що це прийнятно для сирійського народу. Думаю, сирійський народ уже проголосував – і руками зі зброєю, і ногами. Він проголосував за те, що не хоче мати в Сирії цього диктатора, і дуже наполегливо робить усе, щоб скинути його».

Також на підтримку сирійського опозиційного плану вже висловився міністр закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон. За його словами, план передбачає для Сирії майбутнє, що настане після режиму Асада.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG