Доступність посилання

ТОП новини

«Разом проти НАТО» – журналіст проаналізував заголовки ЗМІ Росії про G20


Після саміту «Групи двадцяти» (G20) в китайському місті Ханчжоу російський журналіст і засновник порталу «Лапшеснималочная» Олексій Ковальов проаналізував, як російські ЗМІ висвітлювали подію.

Російський журналіст Олексій Ковальов після перегляду матеріалів та заголовків про G20 у російських ЗМІ залишився із таким враженням: «Обаму китайці принизили, не подали трап; Путін був на саміті «гостем номер один», про це заявили китайські ЗМІ; голова Комуністичної партії Китаю на ювілейному з’їзді партії заявив про те, що Китай разом із Росією створить військовий альянс, проти якого НАТО буде безпорадним».

Ковальов вирішив перевірити ці твердження. На його думку, російські ЗМІ приділили більшу увагу тому, що американському лідеру Бараку Обамі не подали трап до літака, аніж новині про те, що Обама з президентом Китаю Сі Цзіньпіном домовилися про ратифікацію Паризької угоди про зміну клімату.

«Обама з Сі Цзіньпіном довго пили чай, домовилися про ратифікацію Паризької угоди про зміну клімату – це новина куди важливіше трапа, але трап, звичайно, цікавіше, розумію», – зазначає журналіст.

Паризька угода є першою у світі комплексною кліматичною угодою. Вона набуде юридичної сили лише після того, як її ратифікують щонайменше 55 країн, на які припадає 55% викидів вуглекислого газу в світі.

Також журналіст зауважує, що російські ЗМІ повідомляли про Путіна, як про «гостя номер один» на сайтах і телеканалах, а також у випусках програми «Вести недели» і «Время»: «Китайські ЗМІ назвали Путіна гостем номер один».

Олексій Ковальов наголошує, що єдине китайське ЗМІ, яке дійсно написало, що Путін – «найповажніший гість» на саміті – це «Цзінцзо жибао», партійна економічна газета. І написав це її московський кореспондент, який на саміті не був. А джерелом цієї новини, яку потім передрукували всі російські і деякі закордонні видання, включаючи китайські, стала замітка в «ТАСС».

«ТАСС» цитує якогось не найбільшого чиновника з китайського МЗС, який нібито повідомив журналістам, що Путін буде «головним гостем» на саміті в Ханчжоу. Це єдине джерело, всі інші посилаються на нього (або не посилаються, але, очевидно, написані за мотивами, тому що з’явилися пізніше). І це досить сумнівно звучить із дипломатичної точки зору – запросити пару десятків шанованих гостей, але перед зустріччю повідомити одному з них, що саме він головний гість, а решта – так, для компанії. Але спростування ніякого не було, так що будемо вважати, що якийсь китайський чиновник дійсно щось таке сказав», – йдеться на сайті «Лапшеснималочная».

Далі, автор статті наводить ще один приклад новини із заголовком: «ЗМІ Китаю: Росія і Китай почали створювати «новий світовий порядок».

ЗМІ цитує буцімто заяву Сі Цзіньпіна, де той каже: «Світ перебуває на порозі радикальних змін. Ми бачимо, як поступово руйнується Європейський союз, як і економіка США – це цілком типово для нового світового порядку. Таким чином, вже ніколи не буде так, як раніше. Через 10 років буде існувати новий світовий порядок, в основі якого лежить об’єднання Китаю та Росії».

Олексій Ковальов пише, що ця цитата – вигадка. І аналізує звідки вона взялась: «По-перше, у «китайського ЗМІ» редакція чомусь в Нью-Йорку. А автор статті – якийсь філіппінець, в якого в резюме написано, що він редагував «книгу для кавового столика», тобто ілюстроване подарункове видання. І регулярно ловиться на плагіаті. Ось такі «ЗМІ Китаю».

Видання politrussia також наводить буцімто слова Сі Цзіньпіна на урочистому заході з нагоди 95-ї річниці з дня заснування Комуністичної партії Китаю, коли китайський лідер закликав свого російського колегу вступити у військовий союз із КНР, проти якого блок НАТО буде «безпорадним», і який «покладе край імперіалістичним прагненням Заходу».

Олексій Ковальов зазначає, що в півторагодинній промові Сі Цзіньпіна ні Росія, ні США, ні НАТО не згадуються взагалі жодного разу. А з’явилася ця цитата ймовірно на сайті, який виглядає «як типовий SEO-спам, перемішаний із політичними чернетками».

Олексій Ковальов вже написав в одне із видань, і там погодились із «Лапшеснималочной» і виправили замітку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG