Доступність посилання

ТОП новини

Грушевський був критичний до Польщі, але польські історики його поважали


Варшава – Яке місце у світовій науковій спадщині займає доробок видатного українського історика Михайла Грушевського? Ким він був для українського народу? Як Грушевський ставився до Польщі та поляків? Ці та інші питання обговорювали у Варшаві відомі інтелектуали з Польщі та США, які брали участь у дискусії, під назвою «Україна часів Грушевського та сучасна». Дебати відбулися в рамках відзначень 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського, організованих Об’єднанням українців Польщі.

​Михайло Грушевський, автор фундаментального дослідження «Історія України-Руси» був талановитим організатором української науки. Він дуже багато зробив для єднання українських земель, які на межі 19-20 століть належали до територій різних держав. На цьому у Варшаві наголошував професор Франк Сисин, американсько-канадський історик. За словами професора, сьогодні з науковим доробком Грушевського мусять рахуватися усі вчені у світі, які вивчають історію України.

Свого часу Франк Сисин був редактором перекладу на англійську мову «Історії України-Руси» Грушевського. Він згадує, що авторський колектив, який готував англомовне видання цього дослідження, запитав, що з цього приводу думає видатний польський історик Збіґнєв Вуйцік.

«Коли його запитали, чи варто перекладати, то він відповів компліментом, можливо трохи перебільшував, але він це сказав: Якби поляки мали такого великого вченого, то вони б перекладали його англійською», – розповів Сисин.

Польські колеги Грушевського критикували, але поважали

Учасники варшавської дискусії розмірковували про фактори, які сформували критичне ставлення Грушевського до Польщі.

Олександра Гнатюк із Польської академії наук вважає, що на погляди Грушевського вплинуло сімейне виховання, зокрема переконання батька, який був російським чиновником.

Натомість Франк Сисин звернув увагу на львівський період в біографії вченого. Коли наприкінці 19-го сторіччя Грушевський переїхав до Галичини, його неприємно вразила ситуація з місцевими українцями.

Чого Грушевський від початку вимагав у Галичині? Рівності!
Франк Сисин

Сисин розмірковує: «Мені здається, що найбільший вплив на такі погляди Грушевського мали львівські середовища, тобто шок, який він пережив після приїзду до Львова, і ставлення до русинів у Львові як до об’єкта, який в суспільній ієрархії стоїть нижче, ніж поляки. Інакше кажучи, у Галичині він побачив, що для русинів-українців є місце, але тільки як для молодших партнерів поляків, які не мають однакових прав. А чого Грушевський від початку вимагав у Галичині? Рівності!».

Франк Сисин зазначив, що він не виправдовує надмірно критичного ставлення Грушевського до Польщі. Проте, наголосив учений, такі погляди видатного історика були реакцією на те, що його оточувало у Львові.

Професор Тереза Хинчевська-Геннель, відомий у Польщі дослідник історії України, каже, що попри погляди Грушевського, польські вчені його поважали.

Я ніде не знайшла сумнівів у його професіоналізмі, ніхто не сумнівався у професійних якостях Грушевського як історика
Тереза Хинчевська-Геннель

Вона пояснює: «Професор Грушевський, якого за життя багато польських істориків критикували, водночас користувався серед них великою пошаною. Я переглянула посмертні польські некрологи професора Грушевського, вони чудові – у них відчувається шанобливе ставлення до вченого-ерудита. Я ніде не знайшла сумнівів у його професіоналізмі, ніхто не сумнівався у професійних якостях Грушевського як історика».

За словами Хинчевської-Геннель, виняткова заслуга Грушевського в історичній науці полягає у тому, що він зламав схему бачення історії України крізь призму історії Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG