Доступність посилання

ТОП новини

Двигун змін в Україні – США, ЄС і МВФ (огляд преси)


Якщо в Україні і є якісь позитивні зміни, то відбуваються вони всупереч, а не завдяки керівництву країни. Двигун змін – США, ЄС і МВФ, стверджує тижневик «Новое время». Видання нагадує, що, зокрема, реформу поліції розробляли і супроводжували американці. Писали положення і законодавчі акти. Потім надсилали інструкторів і навіть форму для патрульних оплатили США. Запуск е-декларування для запобігання приховування незаконних доходів чиновників – вимога Євросоюзу і МВФ. Згадавши інші приклади реформування країни, видання наводить формулу українських реформ: зовнішні кредитори і США з ЄС тиснуть ззовні, активісти і журналісти – зсередини. А все політичне керівництво країни обрало тактику лавірування між різними групами впливу замість того, щоб ламати старе і створювати нове. На цьому тижневик наголошує в статті «Рушійні сили прогресу».

«Дзеркало тижня» переконує, що якби візовий режим із Росією Україна запровадила два роки тому, коли Росія окупувала Крим і коли розпочиналися перші зіткнення на Сході, це рішення було б підтримане переважною більшістю та не спричинило таких палких обговорень. Тоді, як зазначає тижневик, мало сенс демонструвати готовність країни до конфлікту на всіх фронтах. Але влада була до цього не готова. Нині, через два роки неоголошеної війни, до цього не готова більшість не тільки при владі, а й у суспільстві. Відтак питання запровадження візового режиму складне та перезріле, зауважує видання в публікації «ВІЗуАльна жорсткість».

Тижневк «Новое время» інформує, що за минулий рік суди розглянули майже тисячу справ щодо затриманих корупціонерів від влади. Але лише 3% із них були ув'язнені. Рятують високопоставлених хабарників люди в мантіях і прокуратура. На цьому наголошено в публікації «Непосаджені».

Тижневик «Фокус» аналізує запас економічної міцності Росії. Журналісти переконують, що країна-агресор йде на дно, але зі швидкістю практично нуль вузлів. Чекати падіння Путіна і його режиму – невдячна справа, але розуміти, що відбувається в лігві російського звіра, потрібно. І хоча Росію тягне на дно, вона вже впала в летаргійний сон, але реальні проблеми почнуться не раніше 2019 року, переконує тижневик.

«Український тиждень» пише, що проросійські олігархи почали переконувати українців, що єдиний шлях до поліпшення життя – відновлення «розірваних» економічних зв’язків із Росією. Проте, як стверджує видання, шлях до поліпшення соціально-економічної ситуації в Україні полягає не в безперспективних спробах повернути час назад, як це пропонують представники «п’ятої колони», а в активнішому пошуку можливостей компенсувати втрату російського ринку освоєнням нових світових ніш. Нарікання на те, що український товар не чекають в ЄС чи третіх країнах, лише засвідчує небажання проросійського бізнесу змінюватись і демонструвати гнучкість, стверджує «Український тиждень» у статті «Економічний контрудар».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG