Доступність посилання

ТОП новини

У першій чверті 2017-го українці будуть без віз – експерт


Брюссель – Ухвалюючи рішення щодо надання безвізового режиму Україні, європейські політики залишаються заручниками громадської думки, яка негативно сприймає можливість нового відкриття кордонів. Водночас, як тільки в ЄС буде домовлено щодо «механізму припинення» безвізових режимів у разі зловживань, процес лібералізації віз для українців зрушиться доволі швидко. Так сказав в інтерв’ю Радіо Свобода політичний директор брюссельського Центру Мартенса Роланд Фройденштайн.

Після позитивних рішень з боку Єврокомісії та – у вересні – профільного комітету Європарламенту скасування віз для України дещо загальмоване. При цьому різні експерти називають різні дати. Українці тим часом розчаровані тим, що не знайшли у проекті плану пленарної сесії Європарламенту, що відбудеться наприкінці жовтня, візової лібералізації. Як це пояснити?

Роланд Фройденштайн
Роланд Фройденштайн

– Для того, щоб була проведена візова лібералізація, є низка умов. Гадаю, найважливішим для цього є запровадження так званого «механізму зупинення», на випадок, якщо деякі держави-члени виявлять зловживання безвізовим режимом. Має бути впроваджена моніторингова система та «механізм зупинення», які дозволять поновлювати візовий режим. Розумію, що для українців це лунає не дуже дружньо, але без цих речей візова лібералізація є неможливою, особливо з огляду на настрої в низці держав-членів, і не лише в Німеччині та Франції.

– Тож які перешкоди стали на шляху до скасування віз? Що гальмує цей процес?

– Із технічної точки зору, існує послідовність нарад, які повинні пройти в євроустановах. Це питання має обговорити так звана «візова робоча група», далі мають ухвалити своє рішення постійні представники держав ЄС при брюссельських євроустановах. Насправді ж, із політичної точки зору, загалом йдеться про чималі вагання в державах співдружності, зокрема в Нідерландах, щодо безвізових подорожей громадян зі Східної Європи.

Європейці – безпідставно чи, може, й виправдано – бояться надмірної свободи подорожей. Вони з ними пов’язують злочинність, проституцію – загалом, усі різновиди «нездорових» аспектів міжнародних пересувань. І це слід враховувати, це є важливим уроком, наданим нідерландським референдумом, та «втомою від розширення», що призвело до надмірної свободи останніх років. І політики, які на це не зважатимуть, будуть страждати на наступних виборах. Тож треба враховувати ці моменти обов’язково, далі – проводити дебати на національних рівнях, ухвалювати розумні рішення та впроваджувати їх, згідно з процедурами Євросоюзу.

– Технічно Україна, яка виконала своє «домашнє завдання», готова до «безвізу», заявили єврокомісари та група євродепутатів. А чого ще бракує Україні для того, щоб ЄС відкрив їй свої кордони?

Українська влада повинна докласти потужних зусиль для боротьби з корупцією

– Подолання корупції – це процес, що наразі триває. Є результати, але їх недостатньо. Вся ця криза навколо Генпрокуратури, Антикорупційного бюро та іншого демонструє, що українська влада повинна докласти потужних зусиль для боротьби з корупцією. У рейтингу Transparency international Україна щодо боротьби з цим злом перебуває далеко позаду. Потрібні більші зусилля, бо між видимими результатами щодо подолання корупції та безвізовим режимом є чітка залежність.

До того ж справа ще й у розмірах України, яка в кілька разів більша за Грузію чи Молдову. Відповідно, побоювання європейців щодо безвізового руху та потенційних проблем у випадку з Україною є значно більшими, ніж щодо інших держав.

– Але ж, згідно із дослідженнями експертів Єврокомісії та дослідників профільних комітетів Європарламенту, українці насправді не становлять собою міграційної загрози для ЄС…

– Це правда, але, з одного боку, є висновки експертів і статистичні дані, а з іншого – сприйняття громадськості. Безумовно, все залежить від усвідомлення політиків, які й мають керувати дебатами в суспільстві. Але вони ще й мусять враховувати те, що відчуває народ. Гадаю, ми недооцінили емоції в багатьох цих дебатах, зокрема щодо «брекзиту». Тож вважаю, що це погана ідея – не зважати на цей чинник у політиці.

– 24 листопада призначений саміт Україна-ЄС. Чи слід очікувати звідти добрих новин і щодо скасування віз?

– Я не можу гарантувати, що до того часу всі відповідні установи ЄС – Рада ЄС та Європарламент – вже ухвалять щодо цього своє рішення. Але на той момент з боку лідерів ЄС буде надіслано чіткий сигнал, що упродовж кількох місяців усе буде вже залагоджено, а отже, десь у першій чверті 2017 року українці подорожуватимуть (до країн «шенгену» – ред.) без віз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG