Доступність посилання

ТОП новини

Безкоштовне таксі для людей з інвалідністю


shutterstock
shutterstock

Мікроавтобус із табличкою «соціальне таксі» можна щодня побачити на вулицях Чернігова. Його безкоштовно можуть замовити лише люди з інвалідністю. Соціальне таксі за кілька місяців роботи стало популярним у місті. Одного транспортного засобу вже ледве вистачає, аби виконати всі замовлення.

Безкоштовне таксі для людей з інвалідністю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Соціальне таксі можна замовити не більше двох разів на місяць. Телефонувати треба за день або два до запланованої поїздки. Термінових викликів майже не приймають.

«Якщо це заявка до медичного закладу, де записуються до лікаря за день до поїздки, тоді приймається за один день замовлення. Але не приймається «сьогодні-на сьогодні» та «сьогодні-на завтра», – говорить директор громадської організації «Логос» Надія Лозбень.

Інвалід-візочник Надія Любченко послугами соціального таксі користується вже не вперше. Для людей з обмеженими можливостями – це справжній порятунок.

«Таксі дуже добре, що зробили. Але тільки треба ще одну машину. Людей дуже багато», – розповідає Надія Любченко.

Раніше виїзди в місто для Надії Любченко були справжнім випробуванням. Аби мати змогу більш-менш вільно пересуватись, жінка щоліта переїжджає на дачу. А ось в холодну пору року мусить сидіти в квартирі багатоповерхівки.

«Як добиралися? Як попало, а то і нікуди не виходила. Отут так і сиділа. Я ж у Чернігові живу. На зиму як залажу – і вже не вилажу. Бо там на четвертому поверсі ліфта немає», – розповідає жінка.

Проект «Соціальне таксі» розробили представники місцевих організацій, що опікуються людьми з інвалідністю. Вони подали заявку на конкурс міських проектів «Бюджет участі», і тепер коштом міського бюджету реалізували свій задум.

«Заявок все більше. Чим більше людей дізнається, тим більше заявок надходить. За сьогодні, наприклад, треба виконати 32 поїздки. Виходимо з ситуації за рахунок групових поїздок. Наприклад, школярі їдуть на навчання до реабілітаційного центру групою», – говорить директор громадської організації «Логос» Надія Лозбень.

Для повноцінного функціонування соціального таксі потрібно трохи більше, ніж 180 тисяч гривень, які цього року надали з міського бюджету, зазначають ініціатори проекту.

«Це включає оренду транспорту, зарплату для двох диспетчерів та супроводжуючого. Плюс ми придбали два телефони для водія та диспетчера», – говорить директор громадської організації «Логос» Надія Лозбень.

Нещодавно в мікроавтобусі встановили спеціальний пандус, аби інваліди-візочники могли самі заїжджати в салон. Все – для комфорту клієнтів. А їх з кожним днем стає все більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG