Доступність посилання

ТОП новини

Нинішнє керівництво держави є частиною системи, з якою ми боремося – Дрік


Олександра Дрік
Олександра Дрік

Добігають останні дні подачі електронних декларацій українськими чиновниками. За останніми даними, їх було подано близько 14,5 тисяч з 50 тисяч, які мають бути подані до кінця місяця. Одночасно не припиняються спроби торпедувати цей процес, як вважають антикорупційні активісти, під надуманими приводами. Національному агентстві з питань запобігання корупції заявляють, що найближчим часом будуть затверджені зміни до форми декларації. Українські антикорупційні активісти вимагають привести у відповідність до законодавства форму декларації і не допустити відтермінування крайнього терміну за жодних обставин. Таку позицію висловлює, зокрема, голова «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік. Свою позицію вона пояснювала цього тижня під час міжнародної конференції «Форум 2000», що проходила у Празі.

– Майже через 3 роки після початку Євромайдану в Україні експерти говорять про те, що перемогла контрреволюція. В Україні влада не змінилася, люди і головне ті способи, якими вирішувалися справи в Україні, залишаються на місці. Як Ви оцінюєте перспективи зміни цього?

Нинішнє керівництво держави є абсолютно повністю частиною тієї системи, з якою ми і боремося. Вони зберігають саму корупційну систему, тому що вона зробила їх тими, ким вони є

– Нинішнє керівництво держави є абсолютно повністю частиною тієї системи, з якою ми і боремося. Вони зберігають саму корупційну систему, тому що вона зробила їх тими, ким вони є, і вона вигідна їм для того, щоб залишатися там, де вони є. Вони не зацікавлені в змінах, тому зміни можливі виключно з іншими людьми.

Ключова антикорупційна реформа – це електронне декларування. Його запуск призведе не тільки до повноцінної роботи нових антикорупційних інститутів, а, отже, знищення корупції як формуючого для цієї системи елементу

Суть питання в тому, як привести цих нових людей, не пов’язаних зі старою системою, до влади. Ті окремі «агенти» громадянського суспільства, я їх називаю «агентами», тому що вони як партизани там всередині діють. Вони змогли пробитися в парламент, в окремі органи державної влади після Євромайдану, але оскільки їх мало, то вони можуть влаштовувати тільки невеликі диверсії. І це не призводить до системних змін, які б допомогли здійснити реформи, про які ми постійно говоримо.

Тому зробити це має зараз ключова антикорупційна реформа – це електронне декларування. Його запуск призведе не тільки до повноцінної роботи нових антикорупційних інститутів, а, отже, знищення корупції як формуючого для цієї системи елементу, але він так само призведе до того, що люди зможуть побачити, хто представляє їхні інтереси в органах державної влади, хто представляє їхні інтереси в парламенті, хто ухвалює закони, за якими вони живуть, хто формує уряд, який говорить їм, як їм жити.

«Ключова антикорупційна реформа – це електронне декларування» – Дрік
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

І оця відкрита інформація про статки якраз і допоможе зробити кожному свідомий вибір, тому так важливо запустити її зараз, щоб уже наступні вибори привели прореформістську більшість до влади. Окрім того, зрозуміло, що потрібна ціла низка інших заходів. Потрібно змінити виборче законодавство, потрібно скасувати політичну рекламу, вже запровадили політичне фінансування партій, яке теж не зовсім коректно працює. Потрібно провести реформу державної служби. Потрібно, нарешті, забезпечити можливість здійснення правосуддя в Україні. На жаль, ті реформи, які через зміни до Конституції намагалися провести, містять у собі надзвичайно багато ризиків нової узурпації влади.

– Повертаючись до електронного декларування, чи Ви очікуєте, що воно й справді запрацює до кінця цього місяця?

– Електронне декларування передбачає, що до 30 жовтня 50 тисяч посадовців (це перша хвиля) мають подати свої декларації до системи. Після того вони мають бути перевірені Національним агентством з питань запобігання корупції для ознак виявлення незаконного збагачення. Саме ця підстава може бути причиною для притягнення конкретних посадовців до адміністративної або кримінальної відповідальності до двох років ув’язнення.

Якщо система буде повноцінно працювати так, як це передбачає це законодавство, то перші результати ми вже побачимо до кінця цього року

Якщо система буде повноцінно працювати так, як це передбачає це законодавство, то перші результати ми вже побачимо до кінця цього року. Але тут критично важливо зрозуміти, що все одно рішення ухвалюватимуть суди. І поки в нас немає антикорупційних судів, то є дуже велика ймовірність, що саботаж відбуватиметься на цьому етапі. Тому паралельно має, звичайно, відбуватися формування антикорупційного суду.

– Ви говорили, що є величезна кількість атак на це законодавство. Чи воно врешті запрацює, чи є достатньо людей у парламенті, очевидно, серед парламентарів так само не всі хочуть декларувати свої статки?

У парламенті на сьогодні є 300 людей, які не хотіли би, щоби система електронного декларування взагалі працювала

У парламенті на сьогодні є 300 людей, які не хотіли б, щоб система електронного декларування взагалі працювала. На жаль, дуже багато тих, хто не готовий показувати свої реальні статки, зокрема тому що вони бояться відповідальності, але й тому що вони не готові виборцям показати, хто вони є насправді і як вони наживалися на грошах людей упродовж багатьох років перебування при владі.

Система мала 9 атак на законодавчому рівні протягом лише минулого року, ще 3 атаки не стосувалися законодавства. Все це призвело до того, що дуже сильна втома від постійної потреби захищати законодавство від втручання. Тому завдяки окремим парламентарям, які хочуть щоб система працювала, зокрема голові антикорупційного комітету, ми зараз добилися того, щоб жодні зміни не були ухвалені до законодавства. Законодавство залишається в тому вигляді, в якому воно створювалося. Окрім окремих моментів, які були внесені після вето президента. На так званий «закон Денисенка».

Зараз найкритичніша проблема, яка є для системи, – це так звана технічна невідповідність законодавства. Це те, що було зроблено спеціально, структурами, підзвітними Кабміну.

Зміни, які були внесені після того, як систему передали в руки державного агентства, державного підприємства, призвели до того, що в системі, формі декларації є ті невідповідності, які призводять до порушення законодавства. Це означає, що інформація, отримана з такої системи, може бути визнана судом неналежним доказом.

Ми наполягаємо на тому, що ці зміни і ті невідповідності, які зараз існують в системі, їх можна виправити упродовж одного робочого дня

Але ми наполягаємо на тому, що ці зміни й ті невідповідності, які зараз існують у системі, їх можна виправити упродовж одного робочого дня. Тому єдине, над чим зараз має працювати Кабмін, якому підзвітні всі органи виконавчої влади в Україні, – над швидким вирішенням усіх цих технічних невідповідностей для того, щоб 30 жовтня ми отримали 50 тисяч декларацій, як це передбачено законодавством і нормативно-правовими актами. Іншого варіанту, який би стосувався перенесення, перезаповнення, відкладення тощо, ми взагалі не розглядаємо.

– Європейський союз узалежнив питання надання Україні безвізового режиму від питання боротьби з корупцією. Чи є Європейський союз надійним союзником громадянського суспільства у цьому питанні?

– Без Європейського союзу ми б не мали того законодавства і ми б не мали тієї підтримки, яку ми маємо зараз. Абсолютно очевидно, що їхня допомога була критично важлива на етапі захисту законодавства від будь-яких змін, а також формування національного органу запобігання корупції і захисту від будь-яких технічних нюансів, які виникали під час створення самої системи.

Водночас зараз є ознаки того, що ЄС може розглядати зміни до законодавства, які б призвели до закриття частини інформації, і це є для нас ознакою того, що на найвищому рівні державного керівництва – а, очевидно, це є якраз президент Порошенко – є спроби використати електронне декларування як розмінну монету в переговорах, які стосуються інших українських питань. Це неприпустимо.

Система електронного декларування має працювати так, як це передбачено законодавством. Будь-які зміни до неї призведуть до руйнування системи і неможливості виконання нею функцій, які передбачалися, коли писалося це законодавство

Система електронного декларування має працювати так, як це передбачено законодавством. Будь-які зміни до неї призведуть до руйнування системи і неможливості виконання нею функцій, які передбачалися, коли писалося це законодавство.

– На чиєму боці є президент України Петро Порошенко в питанні боротьби з корупцією?

Петро Порошенко як частина олігархічної системи, сам будучи олігархом, не може бути зацікавлений в тому, щоби побороти корупцію системну в Україні

– Петро Порошенко як частина олігархічної системи, сам будучи олігархом, не може бути зацікавлений у тому, щоб побороти корупцію системну в Україні.

На жаль, це призводить до того, що він готовий зупиняти навіть ті ключові реформи, які розпочалися після Євромайдану. І коли ми говоримо про саботаж запуску системи електронного декларування, коли ми говоримо про наїзди на Національне антикорупційне бюро, коли ми говоримо про зміни до законодавства, які узалежнюють Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру від Генеральної прокуратури, ми говоримо про те, що це відбувається або за безпосередньої вказівки, або за участі президента, найпершої особи в державі.

І те, що він на всіх останніх переговорах із міжнародними організаціями постійно говорив про те, що потрібно послабити законодавство про електронне декларування, свідчить лише про те, що ні він, ні його оточення, ні його найближчі соратники, ні його партнери, не хочуть системної боротьби з корупцією в Україні.

І це є одна з найбільш серйозних проблем, яка, на жаль, на найвищому міжнародному рівні призводить до постійних маніпуляцій. Але я впевнена в тому, що наші міжнародні партнери розуміють, що відбувається. Вони розуміють, з ким вони мають справу і що вони будуть і надалі дослухатися до того, що говорить громадянське суспільство для того, щоб ми таки запустили цей процес, так як цього заслуговує Україна.

Сам президент України Петро Порошенко 11 серпня заявив: «Маховик боротьби з корупцією в Україні розкручується дедалі швидше. І наголошую, немає вже такої сили, яка б його зупинила… Всі мають вигорнути свої кишені перед суспільством»:

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG