Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи на Вінниччині. Живий блог

У Міністерстві оборони заявляють, що на військовому складі біля Калинівки на Вінниччині припинилися вибухи.

Як повідомляє прес-служба відомства, з 19:00 на військовому арсеналі не пролунало жодного вибуху.

«Поодинокі осередки вогню, що періодично виникають на території об’єкту одразу гасяться пожежними танками. Водночас, заходи з ліквідації наслідків події тривають, ведеться знешкодження вибухонебезпечних предметів, працюють групи розмінування», – йдеться у повідомленні.

Політолог Олександр Палій вважає, що призначати винних у ситуації з артилерійськими складами у Калинівці тільки за посадами безглуздо і безвідповідально: «Тут малих справ і стрілочників немає – кожне рішення могло привести до вибуху».

Політолог Олеся Яхно-Бєлковська застерігає від підводних каменів, які можуть бути у розслідуванні причин вибухів артилерійських складів у Калинівці:

А ось так ситуацію навколо Калинівки бачить карикатурист Олексій Кустовський:

У компанії «Укрзалізниця» попереджають, що через зміну маршрутів поїздів у зв’язку з вибухами на Вінниччині затримка в дорозі може бути від 5 до 8 годин. Зміненим маршрутом курсують 47 пасажирських поїздів.

«Залізничний перегін Сосонка – Калинівка залишається повністю закритим для руху поїздів у зв’язку з заходами безпеки. Персонал 6 станцій: Сосонка, Варшиця, Калинівка-1, Калинівка-2, Гулівці, Холонівськ, а також персонал роз’їзду Сальницький», – йдеться у повідомленні прес-служби.

В «Укрзалізниці» просять пасажирів з розумінням поставитися до ситуації та уважно слухати оголошення на станціях.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, наразі закритий рух всіх видів транспорту, зокрема автотранспорту на автодорозі Житомир – Могилів – Подільський, залізничного транспорту на перегоні Сосенка – Калинівка і повітряного транспорту в радіусі 50 кілометрів від Калинівки.

Народний депутат, радник міністра МВС Антон Геращенко вбачає головну причину вибухів у Калинівці у безкарності вищого військового керівництва держави. Він пропонує винести на розгляд питання про відставку очільника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка та його заступника, який відповідає за безпеку військових складів.

«Це результат недбалості, недолугості і безкарності вищого військового керівництва, яке за три з гаком роки жодного разу не понесло відповідальності ні за що», – вважає депутат.

Експерти особливу увагу звертають на те, що ситуація у Калинівці сталася під носом у силовиків, адже артилерійські склади вибухнули на тлі антитерористичних навчань, які 26-27 вересня проводили на території цієї області та прикордонних районів.

Диверсія у Калинівці сталася під носом у силовиків – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:10 0:00

Кореспондент Радіо Свобода Андрій Дубчак наразі перебуває у селі Сальник, що поблизу Калинівки. За його словами, «інтенсивність вибухів геть зійшла нанівець».

«За останні півгодини взагалі не чути ніяких розривів. В Павлівці є невеликі ушкодження дахів. Тут в Сальнику пошкоджень немає. Будемо сподіватись, що на цьому пригоди в Калинівці біля складів закінчились», – підсумовує він.

У Міністерстві оборони заявляють, що інтенсивність вибухів на військових складах біля Калинівки на Вінниччині скоротилася до 3-4 на хвилину.

Як повідомляє прес-служба відомства, ситуація стабілізувалася.

У ДСНС заявляють, що станом на 17:30 авіація провела 11 скидів води на осередки пожежі, де знижена небезпека. До ліквідації наслідків пожежі всього залучені 2,5 тисячі людей і 347 одиниць техніки, зокрема два пожежні літаки ДСНС АН-32П, 7 протипожежних танків, 6 БТР, 2 гвинтокрила і літак АН-30.

Натомість колишній голова зовнішньої розвідки Микола Маломуж впевнений, що корінь проблеми в ситуації наколо Калинівки – у відсутності належної «роботи над помилками» після попередніх подібних випадків на складах боєприпасів.

На думку розвідника, відповідальність за пожежу повинні нести всі, в чиї обов’язки входило їй запобігти: «Давайте подивимося на Генштаб, на відповідні сектори відповідальності кожного керівника, в першу чергу генералів, полковників, які ведуть ці напрямки роботи. Відповідальність повинна бути і в конкретної особи на місці – командира частини, і в того, хто організовує службу захисту складів всієї нашої держави».

Він також закликає розглядати усі версії, а не прив’язуватись до однієї: «Маємо багато фактів, коли визначали ворога або конкретного виконавця, а виявлялось зовсім інше. Правомірно розглядати версію зовнішнього чинника, але треба також розглядати версії і халатності, і недотримання режиму».

Військова прокуратура Центрального регіону відпрацьовує чотири основні слідчі версії вибухів на військових складів поблизу Калинівки Вінницької області.

Вінниччина. Відео вибухів на артилерійських складах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Як повідомляє прес-служба прокуратури, проводяться невідкладні слідчі дії і першочергові заходи направлені на обставин події.

Зробити виновки з Балаклеї та Калинівки закликає українську владу і народний депутат Віктор Балога: «Невпевненість народу в компетентності та надійності керівництва армії необхідно чим швидше усунути».

Кабінет міністрів вирішив виділити 100 мільйонів гривень на подолання наслідків пожежі на військовому складі біля Калинівки Вінницької області. Відповідне рішення ухвалене під час засідання уряду.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій заявляють, що на території військових складів поблизу Калинівки лунають поодинокі вибухи.

«Складність локалізації пожежі полягає у тому, що і досі лунають поодинокі вибухи на території складів. Тому і ДСНС, і Збройні сили працюють в режимі обережності, аби не ризикувати життям особового складу», – сказав керівник ДСНС Микола Чечоткін.

За його словами, залучили пожежний літак Ан-32П ДСНС для гасіння тих осередків пожежі, де знижена небезпека, додатково з Ніжина вилетів ще один пожежний літак.

Радник голови МВС Зорян Шкіряк, коментуючи ситуацію наколо Калинівки зауважує, що «важко зрозуміти керівництво Генштабу, котре не зробило жодних висновків після надзвичайних подій у Сватовому і Балаклії».​

На його думку, якщо влада не зреагує і у нинішньому випадку, не виключено, що у майбутньому подібна ситуація може повторитися в іншому регіоні України.

У Калинівці інтенсивність вубухів значно зменшилася, а 70 відсотків території арсеналу від пожежі не постраждала, повідомляє прес-служба Збройних сил України

На місці події працюють чотири пожежні танки, сапери вже розпочали розмінування, додали в ЗСУ.

Близько 30 тисяч людей, за офіційними даними, вже залишили свої будинки через вибухи на артилерійських складах в Калинівці. Чималу допомогу в евакуації населення надали волонтери.

Волонтер та радник президента Юрій Бірюков повідомляє про те, що підземні сховища та укриття на артилерійських складах у Калинівці цілі. За його інформацією, вціліла і частина відкритих майданчиків.

Недогляд чи диверсія Росії? Про те, чим є вибухи у Калинівці, говоримо з гостями програми «Ваша Свобода» Віктором Шидлюхом, заступником начальника управління Центрального науково-дослідного інституту ЗСУ, полковником; та Олександром Мусієнком, експертом Центру військово-правових досліджень.

Колшній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський, коментуючи ситуацію, що склалася навколо Калинівки, зауважує: «С​умний досвід Балаклії і складів у Маріуполі нічому не навчив».

На його думку, влада вкотре продемонструвала те, що «планів дій в в умовах надзвичайних ситуацій у неї просто немає» або ж «їх просто не хочуть виконувати».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG