Доступність посилання

ТОП новини

Йоганнес Ган: Європейська школа «Східного партнерства» у Грузії – це внесок у подолання напруженості у регіоні


Комісар із розширення ЄС Йоганнес Ган
Комісар із розширення ЄС Йоганнес Ган

4 вересня у Тбілісі свої двері відчинила перша Європейська школа «Східного партнерства». Цей проект – один із 20 ключових завдань «Східного партнерства» на період до 2020 року. Школа пропонує учням віком 16-17 років із шести східних країн-партнерів – України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії і Молдови – взяти участь в інноваційній академічній програмі, яка сприятиме налагодженню мультикультурних обмінів та співпраці. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода комісар з розширення ЄС Йоганнес Ган розповів, чому цей проект має значення та як він має покращити життя людей в країнах «Східного партнерства».

– В чому полягає важливість відкриття та підтримки Європейської школи «Східного партнерства» тут, у Грузії?

– Думаю, що вкладати кошти в освіту молоді є найважливішим питанням. Я думаю, що це завжди найкраща інвестиція, і тому ми створили цей проект, де ми маємо можливість вчити дітей не тільки з Грузії, але й з інших країн «Східного партнерства» тут в Грузії, що є ще одним внеском у подолання конфліктів і напруженості в регіоні.

Йоганнес Ган: Найкраща інвестиція – в освіту молоді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

– Чи не призведе це до витоку мізків з цих країн? Адже більшість студентів хочуть вчитися в ЄС та США, і вони можуть навіть не повернутися.

– Завжди існує такий ризик, але я думаю, що є також і розуміння, і якщо ви поговорите з цими 15-16-річними дітьми, то вони думають: «гаразд, ми можемо чомусь навчитися, і, зрештою, це дасть нам необхідну кваліфікацію для підтримки нашої країни в майбутньому». Тож, я маю певні очікування, що ці молоді люди зрештою працюватимуть і сприятимуть подальшому розвитку своїх країн.

Але, звичайно, вони також повинні мати досвід для навчання десь за кордоном і так далі. Та від нас також залежить одночасна підтримка економічного розвитку, щоб мати привабливі країни, де люди зможуть залишатися, звідки вони не будуть змушені мігрувати. Тому що, зрештою, більшість людей все ж надає перевагу залишатися там, де вони народилися.

– Якщо проект матиме успіх, чи зроблять щось подібне і в інших країнах «Східного партнерства»?

– Не тільки з країн «Східного партнерства», але й від інших країн я також отримував запити – з країн на Західних Балканах, а також і з країн Південного сусідства. І, чесно кажучи, це не те, що, так би мовити, обмежується лише нашим сусідством. Є ідея чи прохання про те, щоб також реалізувати проект далеко від Європи, і це також добре, оскільки мова йде не про експорт Європи чи європейських цінностей, а про презентацію їх, про краще розуміння Європи у надзвичайно взаємопов’язаному світі, де завжди добре мати краще розуміння різних культур. Але саме на цьому етапі основна увага поки що приділяється сусіднім країнам.

Йоганнес Ган про проект «Східного партнерства»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

– Що б Ви відповіли людям, які стверджують, що це є спосіб поширення пропаганди ЄС, що високопосадовці ЄС втручатимуться у навчальний план та намагатимуться зробити його якомога більш проєвропейським?

– Інші можуть інвестувати у військові проекти, а ми інвестуємо в освіту. Але не в тому сенсі, щоб розширювати нашу територію. Ми поширюємо або представляємо наші цінності, щоб зробити співжиття людей успішнішим. Адже якщо ви знаєте один одного, ви можете уникнути того чи іншого конфлікту. Саме в цьому, зрештою, і полягає наш інтерес.

Йоганнес Ган про поширення європейських цінностей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

– Ви хочете поширювати цінності ЄС, ви хочете, щоб люди більше дізналися про ЄС, але в той самий час ми всі знаємо, що двері до ЄС закриті для цих країн. Чи не є це трохи несправедливим?

– Ні, тому що зрештою це допомагає їм створювати набагато кращі умови життя в цьому регіоні, і цього можна досягти лише в тому випадку, якщо ви живете та працюєте у вільних умовах, де люди можуть переслідувати свої цілі, і саме це є європейським способом життя. Отже, експорт, якщо хочете, наших цінностей допомагає їм в подальшому врегульовувати, так би мовити, їхні економічні можливості в регіоні, а також політичні можливості. І, зрештою, це в європейських інтересах – посилити та покращити умови життя громадян в сусідніх країнах. І тоді вже подивимося, як розвиватимуться події у майбутньому.

Директорка школи Маріна Жґенті під час церемонії відкриття школи у Тбілісі 4 вересня повідомила Радіо Свобода, що міжнародна програма бакалаврату Європейської школи «Східного партнерства» – це «дивовижна програма, яка змінює студентів на краще і робить їх успішними в житті. Вони стають активними учнями, які ризикують, які насмілюються комунікувати і мислити». Серед іншого, вони матимуть можливість брати участь в таких заходах, як конференції «Модель ООН» та зустрічатимуться із однолітками з різних країн.

Викладачі програми – з різних країн світу, в тому числі з Англії, Франції, Італії, Індії, але є також і місцеві викладачі із належним досвідом.

«Я твердо вірю, що ці учні зможуть змінити речі на краще, і не має значення, чи відбудеться це тут в Грузії, в їхніх країнах, або ж будь-якій іншій точці світу», – зазначила Жґенті.

У Європейській школі «Східного партнерства» учні віком від 16 до 17 років поглиблюватимуть свої знання про ЄС, матимуть широку позакласну програму, братимуть участь у різних конференціях ЄС високого рівня та зрештою отримають міжнародний диплом бакалавра в галузі європейських досліджень.

Метою самого ж «Східного партнерства» – спеціального напряму політики сусідства – є поглиблення відносин між державами-членами ЄС та Україною, Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією і Молдовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG