Доступність посилання

ТОП новини

У Римі вимагали засудити агресію Москви та запровадити нові санкції проти Росії


Акція на підтримку України в Римі, Італія, 28 листопада 2018 року
Акція на підтримку України в Римі, Італія, 28 листопада 2018 року

У Римі понад сотня людей провела акцію протесту неподалік посольства Росії в Італії. Вони засудили воєнну агресію Росії у Керченській протоці 25 листопада та вимагали звільнення українських моряків і повернення захоплених кораблів ВМС України.

Маніфестанти закликали італійський уряд, міжнародну спільноту засудити Москву і запровадити нові санкції.

Рим, 28 листопада 2018 року
Рим, 28 листопада 2018 року

Активісти громади розповіли історію конфлікту між Україною й Росією та подробиці російського нападу на українську флотилію. Вони вигукували гасла: «Путін, геть з України!», «Путін – агресор», «Європо, прокинься!», «Україна – вільна!».

Із транспорту, який рухався повз маніфестантів, поодинокі водії вигукували італійською: «Forza Ucraina!» («Вперед, Україно!»).

Римський держслужбовець Рокко Де Карло, учасник акції, сказав Радіо Свобода: «Я прийшов сюди, бо засуджую дії Путіна, сьогодні – агресія в Україні, а завтра – в Італії. Але євроспільнота та наш уряд нещирі, не думають, що Путін просто використовує Італію, бо експортує нам газ, є інші бізнес-інтереси. Тому італійські урядовці мовчать».

Уряд правих і лівих популістів Італії досі не оприлюднив офіційної реакції на останні події у Керченській протоці. Міністр закордонних справ Енцо Моаверо Міланезі у коментарі італійським журналістам 27 листопада сказав: «Те, що відбувається між Україною, та Росією, належить до складних ситуацій, формально ми звернулися до обох країн розв’язати усе мирним шляхом, застосовуючи міжнародні нормативи, тобто не вступати у воєнну ескалацію».

З приводу нових санкцій міністр додав, що Рим узгодить позицію спільно з партнерами в Євросоюзі.

У програмі чинного кабінету задекларовано скасування антиросійських санкцій, але досі (протягом півроку при владі) італійці не наважилися скористуватися правом вето під час спільного обговорення продовження чинних санкцій у Брюсселі.

На відміну від Парижа, Лондона, Мадрида і Берліна, італійський уряд демонструє «кричуще мовчання» стосовно останньої кризи між Росією та Україною, коментує Джанлука Ді Фео на шпальтах La Repubblica.

«Міністр поблажливо висловлюється стосовно того, хто власне порушуючи міжнародне право, спричинив конфлікт 2014 року», – пише оглядач.

Голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький у коментарі Радіо Свобода не виключив можливості, що громада буде пікетувати і владні італійські установи з вимогою надати належну оцінку подіям та допомогти зупинити агресора.

Звертаючись до співвітчизників, активістка Мар'яна Тріль закликала до готовності підтримувати Україну та інформувати про події італійців. «Нині не час для розколів, а час для єднання українців у світі», – додала вона, апелюючи до тих, хто критикує дії президента Петра Порошенка, особливо після агресії Росії на морі.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі. Шістьох українських військових поранено, двоє у важкому стані (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

Наразі затримані українські моряки перебувають в анексованій Керчі, їх звинувачують у «незаконному перетині державного кордону Росії». Українська прокуратура визнала захоплених Росією моряків військовополоненими.​

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український кораблі у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

США: ЄС варто посилити санкції проти Росії і відмовитися від «Північного потоку-2»

Потрібно зупинити Путіна, щоб він не пішов далі – у Європарламенті закликають до нових санкцій

XS
SM
MD
LG