Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський розповів, про що домовився з Путіним, Меркель й Макроном


Зеленський: Я впевнено можу сказати, що я представляв Україну не один. Разом зі мною були українці і правда
Зеленський: Я впевнено можу сказати, що я представляв Україну не один. Разом зі мною були українці і правда

Країни-учасниці «нормандських» переговорів будуть сприяти взаємному звільненню утримуваних осіб до 31 грудня 2019 року за принципом «всіх на всіх», заявив президент України Володимир Зеленський.

Про це він сказав на спільній пресконференції за результатами зустрічі в «нормандському» форматі.

«Було все дуже предметно. Було важливо домовитися про чіткі конкретні кроки і отримати згоду від всіх країн - учасників. Українська сторона наполягала, що безпекова ситуація - найважливіше», - сказав Зеленський.

За його словами, лише у випадку забезпечення безпеки можна вирішити політичні питання.

«Найперше – це невідкладні заходи щодо стабілізації безпекової ситуації на сході України: це повне, всебічне та безстрокове припинення вогню на сході України, яке повинне розпочатись до кінця 2019 року», - заявив він.

Президент України також додав, що задля дієвого моніторингу за посиленням контролю за режимом припинення вогню усі сторони нагадали про важливість безпечного та надійного доступу СММ ОБСЄ на всій території України та відзначили необхідність розширити мандат місії з можливістю здійснювати моніторинг цілодобово.

Заява Зеленського після зустрічі з Путіним – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

Він сказав, що сторони підтримують розробку та реалізацію нового плану щодо розмінування територій.

Зеленський заявив, що сторонами було погоджено необхідність верифікувати повні списки і надати повний та безумовний доступ представника комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб.

Крім того, за його словами, було погоджено обговорення в межах трьохсторонньої контактної групи в Мінську про додаткові зони розведення одночасно в трьох точках, які мають особливе гуманітарне значення.

«Сьогодні я наполягав на необхідності відновлення Україною повного контролю за державним кордоном. Впевнений, ми повернемося до цього питання на зустрічі в «нормандському» форматі через чотири місяці», - сказав Зеленський.

Він також заявив, що протягом зустрічі в Парижі «безліч разів наголошував на необхідності виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки та роззброєння незаконних військових формувань в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Президент України підкреслив, що проведення місцевих виборів в ОРДЛО можливе виключно відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЄ на основі копенгагенських критеріїв.

Зеленський під час свого виступу сказав, що сторони виразили зацікавленість у досягненні домовленостей в рамках «нормандського» формату і трьохсторонньої контактної групи щодо всіх правових аспектів і особливостей місцевого самоврядування окремих районів ОРДЛО та інкорпорування формули Штайнмаєра.

«Безумовно, є ще багато питань, які нам не вдалося, на жаль, вирішити. І це потрібно зробити в майбутньому. Впевнений, ми обов’язково це зробимо разом», - сказав він, наголосивши на тому, що розблокування «нормандського» формату після трьох років перерви є позитивним моментом.

Президент завершив свою заяву словами про принципи, які він не буде порушувати як глава держави (і з якими не погодиться український народ):

  • Неможливість федералізації: Україна унітарна держава, це незмінна стаття Конституції, непорушний принцип існування держави;
  • Неможливість будь-кого вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку країни: Україна незалежна самостійна держава, вектор розвитку якої обиратиме народ;
  • Неможливість компромісів по врегулюванню ситуації на сході України через поступки територіями в межах міжнародно визначених кордонів: всі ми знаємо, що для кожного українця Донбас і Крим - це Україна;

«Українці мають право не вірити словам та обіцянкам. Але ми маємо надію на дотримання всіх домовленостей, і маємо чітке розуміння, що лише конкретні дії будуть підтвердженням готовності усіх сторін до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей. Але це дорога з двостороннім рухом», - сказав Зеленський.

Читайте також: Офіс Зеленського оприлюднив висновки «нормандської» зустрічі. Повний текст

Близько 22:00 прес-секретар українського президента Юлія Мендель повідомила у своєму твіттері, що зустріч Володимира Зеленського й президента Росії Володимира Путіна в Парижі завершена.

Про те, що зустріч лідерів «нормандської четвірки»​ була перервана заради перемовин Путіна й Зеленського тет-а-тет Офіс президента повідомив близько дев’ятої.

Перед переговорами «нормандської четвірки» відбулися двосторонні зустрічі, зокрема, президент України Володимир Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном.

* * *

Наприкінці листопада Зеленський повідомив, що лідери країн «нормандського формату» обговорюватимуть «повернення всіх українських полонених», припинення вогню, контроль над українсько-російським кордоном та місцеві вибори на непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей.

Востаннє переговори лідерів «нормандської четвірки» відбулися 19 жовтня 2016 року в столиці Німеччини Берліні. Тодішній президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Анґела Меркель домовилися, зокрема, про відведення військ у районі Станиці Луганської і Золотого в Луганській області й Петрівського на Донеччині. Ці завдання реалізовані впродовж літа – осені 2019 року.

XS
SM
MD
LG