Доступність посилання

ТОП новини

Women In Arts 2020: кого і за що нагородили


У Києві відбулася церемонія нагородження премії Women In Arts, яку заснували організація «​ООН Жінки в Україні»​ та Український інститут. Серед переможниць – Оксана Забужко, Наталія Ворожбит та Alyona Alyona.

Музика

Перемогу у цій категорії здобула реперка, а в минулому вихователька дитсадка, Альона Савраненко (alyona alyona).

«Я роблю музику, я пишу тексти і все, я їх просто випускаю. У мене немає якихось глобальних супер-цілей бути зіркою. Що таке зірка взагалі?» – зазначила в інтерв'ю Радіо Свобода Альона Савраненко.

Батьки сприймають реперську кар'єру дочки як захоплення, а бабусі і дідусю показувати кліп Альона наразі боїться. Музичної освіти в Альони немає, співати і читати реп вчилася сама.

Дебютний альбом «Пушка» визнали найкращим українським альбомом 2019 року за версією музичної премії Aprize.

Театр і кінематограф

Перемогла українська драматургиня, режисерка, сценаристка, кураторка Наталія Ворожбит. Вона творить українською і російською мовами та відносить свою мистецьку діяльність до напрямку «нова драма». Разом із німецьким режисером Георгом Жено вона заснувала «Театр Переселенця», в якому переселенці з Донбасу розказують реальні історії свого життя.

Наталія Ворожбит займається кураторством фестивалів «Донкульт» та «ГОГОЛЬFEST», є однією із засновників фестивалю «Тиждень актуальної п'єси». Наталія також була сценаристкою фільмів «Кіборги» та «Дике поле».

Із останніх робіт – телесеріал «Спіймати Кайдаша», знятий за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я».

Література

Тут переможницею стала знаменита українська поетеса і письменниця Оксана Забужко. Свою популярність вона здобула з романом «Польові дослідження з українського сексу», який був написаний і виданий в 1996 році. Роман створив резонанс серед читачів та читачок і приніс Оксані Забужко світове визнання.

Візуальне мистецтво

В цій категорії відзначили Ладу Наконечну. Мисткиня народилася у Дніпропетровську. Живе та працює в Києві. Вона закінчила Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві й активно виставлялася в Україні та за кордоном. Номінувалася на Премію PinchukArtCentre 2009.

Роботи Лади Наконечної часто представлені у формі інсталяцій з використанням малюнку, фотографії, тексту, та торкаються політичних і соціальних тем.

Культурний менеджмент

Перемогла в цій категорії Юлія Сінькевич. У 2013 році Юлія Синькевич стала генеральною продюсеркою Одеського міжнародного кінофестивалю, який є одним із найбільших у своєму роді на Сході Європи.

У минулому Сінкевич допомагала з організацією кримського музичного фестивалю «Джаз Коктебель» та київського «ГОГОЛЬFEST». Сінкевич також була продюсеркою документального фільму «Рідні» (2016) та організовувала концертні тури грузинського джазового гурту Ніно Катамадзе & Insight, Рішара Гальяно та De Phazz.

Культурна журналістика, критика і дослідження

Переможниця категорії Дарія Бадьйор – українська кінокритикиня, журналістка, редакторка розділу «Культура» онлайн-видання LB.ua. Членкиня Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI та співзасновниця громадської організації «Спілка кінокритиків України». Дарія Бадьойор також була у складі Українського оскарівського комітету з 2016 по 2018 рік.

Рух за рівні права жінок і чоловіків набирає обертів у всьому світі. Мистецька галузь – не виключення. Церемонія вручення Women In Arts відбувається щороку в березні в рамках тижня мистецтв HeForShe Arts Week. Всеукраїнська премія організовується з метою підтримки та сприяння професійному розвитку жінок у сфері мистецтва та культури України. Ще одна мета премії – боротьба із гендерними стереотипами та усунення нерівності.

  • Зображення 16x9

    Захар Давиденко

    Закінчив КНУ Шевченка за фахом «фольклористика». 

    Займаюся традиційною українською культурою.

    У 2020 році долучився до команди соцмереж Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG