Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Києво-Печерську лавру закрили на карантин – понад 90 хворих на COVID-19


Патрулювання біля Києво-Печерської лаври, в Києві, 13 квітня 2020 року
Патрулювання біля Києво-Печерської лаври, в Києві, 13 квітня 2020 року

Пожежа у Чорнобильській зоні: ситуація і загроза

Чорнобильська зона продовжує горіти, попри намагання вогнеборців загасити загорання сухої трави. Вітер та бездощова погода сприяють поширенню вогню. ДСНС запевняє, що загрози для ЧАЕС та сховища радіоактивних відходів немає. Натомість, голова «Асоціації чорнобильських туроператорів» стверджує, що ситуація критична. За його словами вогонь у Чорнобильській зоні дістався до Прип’яті, зараз він у двох кілометрах від найбільш небезпечних сховищ радіоактивних відходів. Чи є загроза для ЧАЕС і сховищ радіоактивних відходів через пожежі у зоні відчуження – читайте за лінком.

Тим часом, Верховна Рада збільшила штрафи за підпал трави й лісові пожежі. За це тепер каратимуть штрафом від 91 800 до 153 000 гривень. Більше про запроваджені штрафи за шкоду природі – читайте тут.

Кернес закликає провести акцію «Безсмертний полк» на балконах

Мер Харкова Геннадій Кернес закликає провести акцію «Безсмертний полк» 9 травня на балконах. Також він зазначив, що якщо до того часу в Україні скасують карантин, то у Харкові проведуть ходу.

У Росії «Безсмертний полк» – це ідеологічна акція возвеличення ролі Росії у перемозі над гітлерівським нацизмом, яку, зокрема, використовують і для розхитування ситуації в Україні. Розпочинався «Безсмертний полк», як громадська ініціатива, задумувалося, як хода із портретами рідних, загиблих під час Другої світової війни. Але швидко це перетворилося у піаракцію Кремля. Приміром, портрети для участі в акції у Росії можна придбати в магазинах. Росія також сприяє організації акції у деяких країнах колишнього СРСР. Бойовики в ОРДЛО також проводять цю акцію і розмірковують над тим, як провести парад 9 травня в умовах пандемії.

Передова під час епідемії: як коронавірус впливає на бойові дії на Донбасі

Поки всі стежать за коронавірусом, інші новини нібито відійшли на другий план. Війна на Донбасі – серед них, але її не можна призупинити, як роботу ресторана або кафе. Обстріли, втрати і руйнування нікуди не зникли, просто говорити про них стали менше. Що відбувається із війною на Донбасі під час пандемії коронавірусу і як хвороба вже вплинула на бойові дії? Читайте у матеріалі.

Реформи в Міноборони: перезавантаження чи згортання

Новий міністр оборони Андрій Таран скасував деякі рішення своїх попередників: зокрема, припинив дію указу про трансформацію управління силами оборони і військового управління, а кількома днями пізніше ліквідував Проєктний офіс реформ при своєму відомстві. Це викликало жваві суперечки у громадянському суспільстві та критичні публікації в медіа. Колишнє керівництво Міноборони та частина експертів оцінили ситуацію, як згортання реформ та призупинення переходу до стандартів НАТО. Натомість в Міноборони наголошують, що йдеться про перезавантаження реформ та про перехід на новий, більш якісний, їхній етап.

Дайджест COVID-19

  • Києво-Печерську лавру, яку використовує на правах оренди УПЦ (Московського патріархату), з 13 квітня закрили на карантин. Увечері поліція і Нацгвардія почали там патрулювання (фотогалерею дивіться тут). Станом на минулу добу в лаврі було зафіксовано 90 випадків інфікувань.
  • У Львові розпочали експрес-тестування на коронавірус серед священників. Із 220 священників, яких уже перевірили, у жодного інфікування немає .
  • В Україні втричі збільшили кількість тестувань на коронавірус, повідомило МОЗ. Зараз щодня тестують від 2,5 до 3 тисяч людей.

Історики порівняли пандемії чуми і коронавірусу: великі втрати спонукали до позитивних змін

Чума була одна з найдошкульніших пошестей в історії людства. Зрештою, такий захід, як карантин, від італійського quarantena – quaranta giorni, «сорок діб» – застосували вперше під час пандемії чуми в XIV столітті. Про те, якою була чума та її наслідки, Радіо Свобода поговорило з істориком, координатором проєкту «Лікбез. Історичний фронт» Кирилом Галушком.

І від минулого – до майбутнього. Яким стане світ, коли вийде з карантину – інтерв’ю із футурологом

Якщо заглибитися в історію, то можна чітко побачити, як саме кожна глобальна епідемія змінювала світ. Наприклад, в результаті пандемії чуми у XIV столітті, яка забрала життя третини працездатного населення Європи, зросла ціна праці. У 2003 році епідемія SARS в Китаї стала причиною зростання онлайн-торгівлі.

Епідемія COVID-19 також матиме свої наслідки. Мова не лише про медицину, а й про політику, економіку, екологію. Що довше триватимуть обмеження, яких ми наразі зобов’язані дотримуватися, тим вищі шанси, що тимчасові зміни у нашому житті закріпляться назавжди. Що ж конкретно зміниться – для кожної людини окремо і для країни та світу в цілому? Про це Радіо Свобода поговорило з футурологом, доктором економічних наук Андрієм Длігачем.

Вірте у краще!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG