Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Ціна атомної залежності для України та Рош га-Шана в умовах карантину


Шлях до атомної незалежності України від Росії триває вже 18 років
Шлях до атомної незалежності України від Росії триває вже 18 років

Рош га-Шана в карантинних умовах

Огляд найважливіших подій за тиждень, що минув, розпочнемо з юдейського Нового року, який цьогоріч припав на 18-20 вересня. Незважаючи на обмеження через пандемію коронавірусу, сотні хасидів вирушили до України для святкування Рош га-Шана і заблокували білорусько-український кордон після того, як прикордонники не впустили їх на українську територію.

Умови, за яких паломники-хасиди опинилися біля українського кордону, попри заборону на в’їзд іноземців з боку офіційного Києва, створила білоруська влада на чолі з президентом країни Олександром Лукашенком. Про це у прямому ефірі Радіо Свобода заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

А от ті кілька тисяч хасидів, які вже прибули до Умані, до могили цадика Нахмана, не завжди дотримувались карантинних правил. Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода з посиланням на очевидців, які перебували всередині будівлі головної святині хасидів у місті і надали Радіо Свобода свої фотографії звідти. В будівлі, збудованій навколо могили цадика Нахмана, якому вклоняються хасиди, прибрали металеві бар’єри, що були встановлені там задля дотримання фізичного дистанціювання, і повернені щільно поставлені молитовні лавиці. Практично всі люди перебували у приміщенні без захисних масок.

Будівля над могилою цадика Нахмана, Умань, 19 вересня 2020 року: розмітка на підлозі ще є, та замість бар’єрів для безпечної відстані – тісно поставлені молитовні лавиці
Будівля над могилою цадика Нахмана, Умань, 19 вересня 2020 року: розмітка на підлозі ще є, та замість бар’єрів для безпечної відстані – тісно поставлені молитовні лавиці

Якщо ж ви й досі мало знаєте про хасидів, зверніть увагу на публікацію голови Вченої ради Національного університету «Острозька академія» Петра Кралюка. У ній він пише про те, що «хасидизм – це явище, зрощене на українському ґрунті» і проводить певні паралелі з Григорієм Сковородою, «адже і хасидизм, і «мандрівний філософ» були дітьми одного й того самого часу».

Кернес, Герасимюк – нові «жертви» коронавірусу

В Україні, тим часом, станом на ранок 20 вересня, за даними РНБО, від початку пандемії коронавірус вразив 175 678 українців, 3557 померли, 77 512 – одужали. Серед тих, хто захворів, харківський міський очільник Геннадій Кернес (його у важкому стані доправили на лікування до Німеччини). Тепер мерові пригадують, як він заявляв про свою турботу про медицину в Харкові, і дивляться на ситуацію з огляду на майбутні місцеві вибори.

Не оминула коронавірусна хвороба COVID-19 і відому українську журналістку та письменницю Ольгу Герасим’юк. Нині вона очолює Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Де саме інфікувалася, чиновниця не знає. Каже, хвороба багато чому її навчила особисто і допомогла зрозуміти, які уроки пандемія змусить людство засвоїти.

Бюджет-2021

До питань фінансових, а точніше найважливішого фінансового документу країни. Бюджет на 2021 рік «не надутий» щодо доходів і не популістський за видатками. Дефіцит скорочується і 2022 року він становитиме 4,5%, а 2023-го – 3,5%. Принаймні у цьому запевнив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода міністр фінансів України Сергій Марченко. Він також відповів на запитання, до чого б міг привести Україну дефолт, чи не забагато витрат на Офіс президента і на медзаклади для можновладців та як міністр сприймає постійні пропозиції деяких народних депутатів його відставити.

«Україна-Росія. Ціна атомної залежності»

Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» з’ясували: Україна продовжує щорічно платити Росії 150-200 мільйонів доларів за зберігання відпрацьованого ядерного палива через багаторічне затягування будівництва власного Централізованого сховища для його зберігання та ймовірні корупційні змови під час зведення проєкту. Більше того, навколо освоєння великого держпідряду, вочевидь, вирують тіньові домовленості і, схоже, існує корупційна змова між державним замовником та приватним виконавцем. Принаймні, такі висновки можна зробити із матеріалів офіційного слідства. Яка ціна незалежності України від Росії у атомній галузі та яка роль у цій історії ексдепутата Микитася дивіться у відео нижче.

Вага місцевих виборів

Політичні партії, що мають намір брати участь у прийдешніх місцевих виборах, вже активно формують та оголошують списки своїх кандидатів до обласних рад та міських. На початку процесу стали помітними спільні для різних політичних сил тенденції. На чолі партійних списків опиняються переважно відомі, впізнавані по всій Україні люди, які своїм іміджем мають посилити потенціал партійного бренду, відзначають фахівці у коментарях для Радіо Свобода. Вони також зауважують, що виборча кампанія лишається далекою від місцевої тематики, що веде до чергової поляризації настроїв у суспільстві. Про те, хто отримав перший номер у виборчих списках та який зв’язок між виборами та децентралізацією читайте за лінком.

Далі стисло.

Російський опозиційний політик Олексій Навальний опублікував у мережі Instagram перше своє фото після отруєння із німецької клініки «Шаріте», де він проходить лікування.

Президент Росії Володимир Путін на своїх перших особистих переговорах із Олександром Лукашенком від часу виборів 9 серпня, пообіцяв йому рятівне коло у вигляді позики в 1,5 мільярда доларів.

А білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська працює над санкційним «списком Тарайковського», до якого увійдуть причетні до репресій чиновники та силовики, які били та катували протестувальників у Білорусі

Курченко міг вбити Захарченка?

Далі трохи інформації, яка стосується вбивства першого ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка. Його підірвали в кафе «Сепар» в центрі Донецька за два дні до того, як він планував зустрітися з Володимиром Путіним і передати компромат на соратника Януковича, українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка.

Про це йдеться в розслідуванні російського проекту BAZA, нібито заснованому на свідченнях колишніх соратників Захарченка та документах, що підтверджують корупційні схеми олігарха. За висновком журналістів, саме Курченко міг вбити Захарченка, щоб приховати від Путіна власноручний грабіж на окупованій частині Донбасу.

Чому оточення Захарченка заговорило тільки зараз? Чи міг Курченко налагодити якісь корупційні схеми з вугіллям Донбасу без відома Путіна? І чому компанія Курченко «Внешторгсервіс» продовжує контролювати економіку ОРДЛО?

Хочеш воду – стріляй у хмари. Експеримент у Криму

А от у Криму підконтрольна Кремлю влада збирається керувати дощами. Це допоможе вирішити проблему води на півострові – переконує Сергій Аксьонов. Він пропонує стріляти у хмари і дощами наповнювати обмілілі водосховища півострова. Для цього до Сімферополя з Росії мають перегнати літак-лабораторію. Втім один літак-лабораторія водної проблеми Сімферополя не вирішить, переконує метеоролог Віталій Шпиг. Спеціально для Крим.Реалії він провів власну оцінку і показав результати на графіку.

Одеський кінофестиваль-2020

І до кінематографу насамкінець. Останні 10 років культурне життя Одеси влітку не можна було уявити без Одеського міжнародного кінофестивалю. Минулого року саме там відбулися українські прем’єри таких різних стрічок, як «Додому» Нарімана Алієва, яка до цього брала участь в Канському міжнародному кінофестивалі, і «Паразитів» Пон Джун Хо, яка пізніше отримала «Оскар» в номінації «найкращий фільм». До Одеси приїжджали Джон Малковіч, Рутгер Хауер, Пітер Грінуей, Майкл Найман, Іванна Сахно та інші кінозірки. Цього року через пандемію COVID-19 кінофестиваль перенесли в онлайн. Але навіть без вуличних подій організатори обіцяють багато цікавого, в тому числі новий тип програми «Візії». Фестиваль відбуватиметься з 25 вересня по 3 жовтня. Радіо Свобода запитало програмного директора фестивалю, які стрічки можуть здивувати кіноманів. Якщо ви також цікавитесь новинками кінематографу, переходьте за останнім гаперпосиланням на сьогодні.

Ваше Радіо Свобода Weekly

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щопонеділка о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG