Доступність посилання

ТОП новини

Лише на Київщині відомо про 1126 вбитих українців – Зеленський


Володимир Зеленський закликав до посилення санкцій проти Росії, аби позбавити її ресурсів до продовження війни
Володимир Зеленський закликав до посилення санкцій проти Росії, аби позбавити її ресурсів до продовження війни

Наразі відомо про понад 1 100 цивільних, вбитих російськими військовими на території Київської області – про це заявив президент України Володимир Зеленський під час звернення до парламенту Португалії 21 квітня.

«В одній лише Київській області – і це станом на сьогодні, бо ще не всі поховання знайдені, – окупантами було вбито 1126 українців. З них 40 дітей», – сказав він.

Він згадав про вбивства мирних мешканців Бучі:

«Впевнений, більшість із вас бачили ті фотографії. Але на них далеко не все, що довелося пережити місцевим. Окупанти вбивали людей навіть просто для розваги, а також щоб пограбувати їхні помешкання. Людей кидали вмирати в колодязі. Катували. Розстрілювали. Вбивали гранатами в підвалах, де люди ховалися від обстрілів. Російські військові вбивали біженців на дорогах. Відкривали вогонь по машинах, на яких було написано «Діти».

Читайте також: Мер Ірпеня анонсував відновлення маршрутів з міста до Києва

При цьому Зеленський висловив впевненість, що в Чернігівській, Сумській, Харківській та інших областях України, де російські війська займали території, вони також вдавалися до воєнних злочинів.

«У селі Ягідне на Чернігівщині окупанти зігнали всіх мешканців села у підвал школи і тримали там тижнями. Це невелика сільська школа, невеликий підвал, у якому лише від задухи померли близько 10 людей. Наймолодшій дитині у підвалі – три місяці. Уявіть собі, три місяці дитині! А найстаршій людині – 93 роки. А всього в підвалі було близько чотирьохсот людей!» – розповів президент.

Зеленський закликав до посилення санкцій проти Росії, аби позбавити її ресурсів до продовження війни.

«Важливо зараз, коли Євросоюз готує шостий санкційний пакет, щоб ви проявили своє лідерство й захищали необхідність нафтового ембарго проти Росії на рівні всієї Європи. А також важливо, щоб ви наполягали разом з іншими країнами ЄС на повному обмеженні російської банківської системи», – заявив він.

Читайте також: Шарль Мішель відвідав Бородянку

Зеленський також наголосив на необхідності закрити португальські порти, як і порти всього Євросоюзу, для російських суден.

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ. Після їх відступу у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки загибелі цивільних жителів.

Україна і деякі представники Заходу вимагають притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини через події на Київщині.

Кремль «категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних», навіть попри те, що факти вбивств цивільних у період російської окупації були підтверджені супутниковими знімками.

XS
SM
MD
LG