Доступність посилання

ТОП новини

Македонія


Македонія

Прага, 11 травня 2001 - Прем’єр-міністр Македонії Ґеорґієвскі оголосив про намір завтра, тобто в суботу сформувати уряд національної єдності, незалежно від згоди провідної албанської етнічної партії демократичного процвітання увійти до цього уряду. Раніше Ґеорґієвскі відкинув пропозицію албанських лідерів припинити наступ на позиції албанських екстремістів за згоду взяти участь в переговорах.

Європейський союз і керівництво союзу НАТО, які намагаються недопустити до розширення громадянської війни в Македонії, тобто до ще одного етнічного конфлікту на Балканах, підтримали ультиматум прем’єр-міністра Македонії. Дискусії у справі сформування уряду національної єдності точаться вже тривалий час. Лідери найчисленнішої албанської етнічної партії демократичного процвітання поставили передумову для переговорів про їхню участь в коаліційному уряді: урядові війська мали би припинити наступ на позиції албанських екстремістів на північному заході, розпочатий 8 днів тому, тобто після чергового нападу албанських бойовиків на македонський військовий підрозділ і вбивства восьми солдатів. Сьогодні Георгієвський знову і, як зауважують журналісти, востаннє зустрівся із представниками албанської партії демократичного процвітання, щоб переконати їх без жодних попередніх умов погодитися на участь в коаліційному уряді, інакше під час завтрішньої парламентської сесії у Скоп’є уряд буде сформовано без них. Кореспондент газети «Нью-Йорк таймс» наводить реакцію представника албанської партії демократичного процвітання Мугаммада Галілі. Ми не можемо дискутувати справу коаліції, каже він, коли від куль гинуть цивільні особи. Македонські керівники називають ці заяви затягуванням часу і шантажем з огляду на тиск з боку Європейського союзу з метою якнайшвидше наладнати діалог з албанськими лідерами і створити уряд за їхньою участю. Ґеорґієвскі заявив, що урядові війська можуть припиняти наступ проти албанських бойовиків лише на 5 годин щодня, щоб дати можливість цивільному населенню залишати зони бойових дій.

Щоправда, рішення македонського керівництва створити коаліційний уряд підтримала інша, дещо менша албанська партія – демократична партія албанців. Однак, оглядачі вважають, що без участі в новому уряді провідної албанської партії конфлікт розв’язати не вдасться і Європейський союз може не погодитися з таким половинчатим рішенням проблеми.

Тим часом македонські урядові війська за підтримкою танків і вертольотів продовжують спроби витіснити загони албанських сепаратистів з гірських сіл на північному заході, де переважає албанське етнічне населення. При цьому македонське командування звинувачує командирів албанських екстремістів у тому, що вони не дають цивільному населенню залишати села перед бомбардуванням, тобто використовують мирних жителів, як живі щити. Албанські лідери заперечують ці звинувачення, заявляючи, що албанське населення не бажає залишати свої будинки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG