Доступність посилання

ТОП новини

8 червня виповнилося 320 років від народження українського богослова, письменника та поета Феофана Прокоповича


8 червня виповнилося 320 років від народження українського богослова, письменника та поета Феофана Прокоповича

Київ, 20 червня 2001 - Киянин з народження, Єлезар Прокопович після закінчення 1698 року Києво-Могилянської колеґії виїхав на навчання до Польщі. Прийнявши там греко-католицьку віру, він упродовж чотирьох років вивчав філософію і теологію у польських школах та в єзуїтській академії святого Афанасія у Римі.

1702 року Прокопович повернувся до України. У Почаївській лаврі він перейшов у православ’я і незабаром був під іменем Феофана пострижений у ченці Київським митрополитом Варламом Ясинським. Від 1704 року він викладав піїтику, риторику та філософію у Києво-Могилянській академії.

1705 року Прокопович написав першу українську історичну драму «Володимир» і присвятив її гетьману Іванові Мазепі. У своїх проповідях він прославляв гетьмана і називав Київ «другим Єрусалимом». Проте після повстання Мазепи префект академії Прокопович перетворився, за висловом київського воєводи, на єдиного у Києві прихильника Москви. Він був автором сценарію анафемствування Мазепи, яке відбулося у Глухові 23 листопада 1708 року. Під час цієї церемонії священики, згідно із задумом Прокоповича, обертали свічки чорного кольору полум’ям донизу. А коли 1709 року цар Петро І після Полтавської битви проїздив через Київ, Прокопович прочитав йому у Софійському соборі власний панегірик під назвою «Слово похвальне про преславну над військами свейськими перемогу». Одразу після того він був призначений ігуменом Братського монастиря у Києві, а через два роки – ректором Київської академії.

1716 року Прокопович переїхав до Петербурґа, став єпископом Псковським та Нарвським і невдовзі – політичним радником царя. Він розробив принципи церковної реформи, ініціював скасування патріаршества у Російській церкві і став першим віце-президентом її синоду. Проте головною справою Прокоповича як теоретика було обґрунтування засад російської державної влади та вироблення її ідеології. Йому належить концепція єдності між Богом, народом та російським самодержавством, за якою світська влада визнавалася вищою від церковної, а роль церкви зводилася до ролі міністерства.

Феофан Прокопович помер у Петербурзі 9 вересня 1736 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG