Доступність посилання

ТОП новини

Китай насильно утримує близько 30 вчених, американських громадян


Китай насильно утримує близько 30 вчених, американських громадян

Прага, 22 червня 2001 – Проблеми щодо порушення прав людини в Китаю має сьогодні продовження. Йдеться не лише про порушення свободи слова, асоціацій і релігій та тисячі політв’язнів страшних китайських в’язниць «для перековування злочинців» але й про насильницьке утримування в Пекіні іноземних громадян, зокрема, американських науковців.

Згідно зі звітом «Міжнародної амністії», оприлюдненим нещодавно, в КНР « багато тисяч людей були брутально відправлені до місць ув’язнення лише за те, що вони ненасильницьки здійснювали своє право на свободу слова, асоціяацій і релігійного віросповідання. « Не спостерігається ніяких ознак пом’ягшення авторитарної політики обмеження основних прав громадян, розпочатої 1999 року», - стверджується у звіті «Міжнародної амністії».

У цьому документі йдеться про те, що з минулого року в Китаї посилился переслідування з релігійних мотивів. Цьому піддані, зокрема, буддисти Тібету, мусульмани Синьцзяну, а також послідовники релігійного руху «Фалуньгон».

Цього тижня Вашніґтон повідомив про те , що у Китає насильно утримуються близько 30 науковців, які є або громадянами США або резидентами цієї країни. Представник Білого Дому, помічник держсекретаря США з питань Східної Азії і Тихого океану, Джеймс Келлі повідомив, що його уряд занепокоєний ситуацією з утриманням американських громадян в китайському ув’язненні. Американський конгрес рекомендує президентові США Джорджу Бушу підняти це питання під час відвідин Шанхаю і планованого тут Азійсько-Тихоокеанського економічного форуму у жовтні цього року.

Зокрема, серед насильно утримуваних в Китаї є Лі Шаомінь, американський громадянин, і Ґао Цзянь, що постійно проживає у США. Лі є професором університету Гонконґу, а від Цзянь, дослідниці американського університету, не було ніяких вісток з 11 лютого, коли в Китаї її насильно роз’єднали з чоловіком і сином. Про цих людей йшлося у минулий вівторок, під час слухань у Білому Домі. Лю Янґ Лі, дружина Лі, повідомила урядовий комітет з мміжнародних відносин, що її чоловік не є ні політичним диссидентом, ні політичним активістом, а викладачем, вона також додала:

«Вже чотири місяці горя і болю і чотири місяці тривог та страху. Але ж ми американські громадяни. Ми не хочемо жити з такими побоюваннями».

Один з американських конґресменів зауважив під час згаданих слухань, що в Америці навчається близько 55 тисяч китайських студентів але ж Вашінґтон ні чим їм не загрожує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG