Доступність посилання

ТОП новини

П’ять років української Конституції – лише історична мить


П’ять років української Конституції – лише історична мить

Прага, 27 червня 2001 - Колись американський міністр фінансів, хрещений батько нинішнього долара, Олександр Гамільтон - сказав, що Конституція країни має складатися виключно із загальних положень з тієї причини, що вони повинні бути обов”язково незмінними, тому, що не можуть передбачити можливої зміни реального становища у суспільстві. А що таке Конституція, взагалі і яка Конституція найкраща. Давайте но трошки зануримося в деякі ази демократії саме на цьому слові.

Конституція \ від латинського слова “констітуціо” – устрій, облаштування\ - основний закон ДЕРЖАВИ, котрий закріплює основи політичного, соціально-економічного і суспільного устрою країни, права і обов”язки громадян, систему, принципи і механізми утворення та функціонування державних установ. Основи виборчої практики суспільства і таке інше. Відразу ж скажу, що визначень Конституції є дуже багато і, в принципі, вони не дуже проясняють суть. Як казав колись французький історик Лефевр: “Будь-яке визначення – тюрма, з якої вирватися дуже важко”. Його ж співвітчизник П”єр Буаст висловився ще конкретніше:”Слово “конституція” може бути талісманом деспотизму, котрий замінює насильство хитрістю”.

Але, як би там не було, Конституція виступає у будь-якій країні основою всього законодавства в країні і наділена найвищою юридичною силою. Конституції розробляються звичайно або парламентом, або спеціальною установою \ установчі збори, конституційний комітет, або рада\ і ухвалюються, як правило, парламентом, установчими зборами або ж через референдум. Ми знаємо, що одним із перших конституційних актів у світі була Декларація прав людини і громадянина, яку затвердили Установчі збори революційної Франції 26 серпня 1789 року. Хоча не варто забувати Біллі про права – парламенту Англії 1689 року, конгресу США 1789 року, останній був потім внесений у вигляді десяти поправок до Конституції країни або ж аналогічний конституційний акт, ухвалений в Канаді в 1960 році. Не завжди конституційні закони були послідовними, згадаймо розстріл 17 липня 1791 року беззбройних парижан на Марсовому полі і конституцію країни 1791 року, яка була кроком назад у порівнянні з Декларацієї прав людини і громадянина.

Німецький любитель гострого слова Карл Людвіг Берне колись сказав: “ “Яка конституція найкраща? Та, котра найкраще виконується”. Ця відповідь придумана лукавими, щоб заставити забути про користування свободою і про вічне право на тимчасове володіння нею”. Можливо тому у деяких країнах вважають за краще не мати такого документа. Наприклад, у Великій Британії й досі живуть без Констутції і нічого – не гірше від інших.

Україна вже п’ять років має свою Конституцію, яка була ухвалена досить похапцем, внаслідок нічного компромісу між нинішнім президентом та Верховною Радою. Тому й не дивно, що й президент, й парламент, не кажучи вже про народ, відчувають не лише недосконалість Основного закону але й його відірваність від життя і слабку дієвість для демократизації життя. На жаль інтереси верхів і народу у намаганнях якось «оживити» конституційний процес дуже розходяться. Народ хоче щоб Конституція радикально змінила його життя на краще, а верхи прагнуть удосконалити її владний потенціал або у бік всесилля президентської булави, або у бік повного владарювання парламентських обранців. Розмитість багатьох вузлових аспектів української Конституції лише заважає реформуванню країни. Це стосується й політичного ладу, й повноважень президента, й статусу депутатів, не кажучи вже про форми власності, про землю, яка страждає з-за відсутності господаря. Так невлаштованість конституційного ладу держави робить її вразливою від зовнішніх факторів - як дружніх, так і ворожих. Але не зважаючи на певну недосконалість основи державного устрою вона все ж є і Папа Іван Павло Другий підкреслив у Києві, що він дає «високу оцінку того факту, що преамбула Конституції України пригадує своїм громадянам «відповідальність перед Богом». Без сумніву, такою була і точка зору вашого Григорія Сковороди, коли він запрошував своїх сучасників на перше місце ставити завдання «зрозуміти людину», шукаючи для неї шляхів, відповідних для того, щоб остаточно вивести її з глухих кутів непримиренності та ненависті», - підкреслив Понтифік перед українськими церковними і політичними верхами в українській столиці. Лише додамо до цього – чим не дороговказ для облаштування демократичної України.

Теоретики відзначають, що головним принципом будь-якої конституції є положення про те, що без свідомого ухвалення більшості суспільства, або ж його обраних представників, не може бути змінений жодний закон. Але ж мав рацію відомий француз Кондорсе, котрий сказав: ”Навіть при найдосконалішій конституції темний народ все-таки залишається рабом”. Чи не думаєте й ви, що у цьому висловлюванні Кондорсе заховане найголовніше, що стосується згаданої основи демократії, про що нагадав українцям і Папа Римський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG