Доступність посилання

ТОП новини

Політичні аспекти зміни керівництва “Чорноморнафтогазу”


Політичні аспекти зміни керівництва “Чорноморнафтогазу”

Симферополь, 17 липня 2001 - Ми знову повертаємося до теми “Чорноморнафтогазу” – найприбутковішого і найперспективнішого підприємства в Криму. Як повідомили в його правлінні, в понеділок тут відбулася зміна керівництва. На думку місцевих спостерігачів, ця, начебто, звичайна господарська подія може суттєво вплинути на політичну ситуацію в регіоні.

За поки що неофіційною інформацією, отриманою від джерел в правлінні Державного акціонерного підприємства “Чорноморнафтогаз”, його глава Микола Ільницький у понеділок був звільнений рішенням зборів акціонерів. Оскільки усі 100% акцій підприємства належать державі, то збори представляв одноособово керівник НАК “Нафтогаз України” Вадим Копилов. Його ж рішенням призначено нових тимчасових виконувачів обов’язки голови правління і наглядової ради цього найприбутковішого і найперспективнішого підприємства в Криму.

Таким чином, звернення кримських начальників до керівництва держави, галас, здійнятий у місцевій і центральній пресі та обіцянки президента захистити Миколу Ільницького – провідного в Україні фахівця у сфері пошуку і видобутку вуглеводневих енергоносіїв – все це виявилося даремним у складних процесах перерозподілу кримської власності. Чи не тому усі більш-менш причетні до подій навколо “Чорноморнафтогазу” кримські особи відмовляються від коментарів, натякаючи, що за зміною керівництва цього підприємства, яке торік отримало 124 млн. грн. прибутку, стоїть перша в державі особа.

Як би там не було, але місцеві спостерігачі тепер прогнозують сейозні зміни на кримському політичному ландшафті – у залежності від того, хто ж стане новим повноправним керівником “Чорноморнафтогазу”. Раніше головним претендентом на це привабливе, особливо перед виборами, крісло вважався Ігор Франчук – народний депутат України і син колишнього кримського прем’єра і президентського свата Анатолія Франчука. Ще один кандидат – Микола Тарасенко – міністр палива та енергетики Криму, якому протегує глава місцевого уряду Сергій Куницин. Втім, обидві кандидатури уже засвічені і політично ангажовані, тож цілком вірогідно, що Київ зупинеться на іншій особі. Хто це буде – сказати важко, але вже зараз у кримських верхах відчувається певна напруга.

Напруга виникла і в трудовому колективі, тож цілком можливо, що працівники “Чорноморнафтогазу” знову звертатимуться до президента, який поки що не допоміг їхньому керівникові. Сам Микола Ільницький уже отримав пропозиції про роботу за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG