Доступність посилання

ТОП новини

Цими днями минаяє рік від часу запровадження візового режиму для українських громадян з боку Чеської Республіки. Як цей крок відбився на торговельно-економічних стосунках між Україною та Чехією ?


Цими днями минаяє рік від часу запровадження візового режиму для українських громадян з боку Чеської Республіки. Як цей крок відбився на торговельно-економічних стосунках між Україною та Чехією ?

Прага, 26 липня 2001 - Уже рік, як столиці обидвох країн - Київ та Прага - дістали одну спільну рису: велетенську чергу громадян під стінами своїх консульських відділів. За в"їздними візами до столиць обидвох держав приходять, приїжджають, прилітають без перебільшення тисячі людей. Це, зрештою, можна було передбачити відразу: зокрема те, що на 50 мільйонів населення в Україні одного консульського відділу - мало. Є ще один погляд на проблему - економічний. За багаторічною традицією Україну і Чеську Республіку єднали тісна торгово-економічна співпраця, значна взаємна зацікавленість у ринках збутку, в обміні фацівцями. Оцінити становище, що склалося за рік після запровадження віз я попросила голову торгової місії України в Чеській Республіці пана ВОЛОДИМИРА КОРСАКА і президента Торгової палати Чеської Республіки пана ЗДЕНЬКА СОМРА. Моє перше запитання до пана ВОЛОДИМИРА КОРСАКА. Як на вашу думку, вплинуло запровадження віз на українсько-чеські торговельні відносини ?

В.КОРСАК: У мене немає підстав стверджувати, що візовий режим негативно вплинув на торговельно-економічну співпрацю. Сумарний об’єм товарообігу минулого року зріз на 30 відсотків і досяг 380 мільйонів доларів. Динамічно він зростав і в другому півріччі минулого року, так що не можна твердити, що візовий режим безпосередньо вплинув на торгово-економічну співпрацю. Цього року тенденція до зростання зберігається, і ріст товарообігу становить 34 відсотки до рівня минулого року. Безумовно, що візовий режим створив певні труднощі для підприємців, зрештою, як і для всіх громадян. Перш за все, виникли проблеми для оперативного спілкування, і потребує певних організаційних затрат оформалення самих віз. Але ми спільно з чеською стороною опрацьовуємо заходи, щоб зменшити ці незручності. Зокрема, в березні цього року в місті Брно відкрито почесне консульство, де також передбачено надання віз.

Оксана Пеленська: Відколи саме?

Володимир Корсак: З 12 березня. Там кожного вівторка-четверга здійснює прийом віце-консул посольства України. Далі – між торгово-промисловою палатою Чеської республіки по країних СНД та посольством України в Чеській республіці підписано протокол про надання візового сприяння чеським підприємцям, які від’їжджають до України. Думаю, що це також позитивно, бо там спрощений порядок і підприємці здають свої документи безпосередньо до торгово-промислової палати, вони не витрачають час на черги. Аналогічний порядок встановлено і між консульським відділом посольства Чехії в Україні та торгово-промисловою палатою України в місті Києві. І останнє – супровід всіх великих проектів здійснює торгово-економічна місія.

Це був пан ВОЛОДИМИР КОРСАК - голова торгово-економічної місії України в Чехії. А ось як дивиться на проблему президент Торгової палати Чеської Республіки пан ЗДЕНЄК СОМР, який, до речі, від самого початку запровадження віз сприйняв доволі скептично.

З.СОМР: Як з"ясувалось, зрештою, ми про це говорили відразу, запровадження віз було кроком передчасним, на цьому я наполягаю й далі. Підтвердились і мої передбачення: погіршилась можливість опертивних реакцій на замовлення підприємців з обидвох країн. Цілковитим парадоксом є те, що чеський підприємець, який має свою власність чи інвестиції в Україні й потребує мати контроль над ними і над своїми працівниками, також змушений просити в"їздну візу. Ну це зовсім абсурдна ситуація. З нашого досвіду, зокрема, за останні місяці, витікає також, що зменшилась кількість контактів тих груп підприємців з України, які звертались до нашої Палати за допомогою і сприянням у реалізації програмних заходів. Що також є великою проблемою, так це оперативне забезпечення обслуговування різноманітного технічного обладнання, служб і сервісів на місцях. Оперативності фактично немає, оскільки мине немало днів, поки нам вдасться забезпечити людей візами. Ми, звичайно намагаємось нашим підприємцям полегшити становище. Наша Торгова палата у співпраці з Посольством України в Чеській Республіці старається вирішувати проблеми, зокрема в отриманні віз, наданні консультацій та порад, щоб втрати були якнайменшими. Так нам вдалось вирішити візові проблеми для більше, ніж п"ятсот чеських підприємців. Але я повинен наголосити, що тиск на українське консульство щоденно напод ста громадян є дуже великим і зрозуміло, з об"єктивних причин подолати таку ситуацію дуже тяжко. Тому гадаю, що в цілому таке становище взаємній торгівлі не сприяє і рік, що минув, є тому підтвердженням.

Це був пан ЗДЕНЄК СОМР - президенет торгової палати Чеської Республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG