Доступність посилання

ТОП новини

Масмедiа у Бєлградi докладно повiдомляють про початок повiтряних ударiв на Афганiстан, а урядовцi наголошують на необхiдностi боротьби проти iсламського тероризму


Масмедiа у Бєлградi докладно повiдомляють про початок повiтряних ударiв на Афганiстан, а урядовцi наголошують на необхiдностi боротьби проти iсламського тероризму

Бєлград, 8 жовтня 2001 – У недiлю вечiр, лише кiлька хвилин пiсля початку повiтряних ударiв на Афганiстан, окремi бєлградсьi телеканали припинили рядовi передачi й почали транслювати новини Сi-Ен-Ен, Скай нюз та iнших захiдних телемереж. На вiдмiну вiд часу Мiлошевича, коли треба було чекати на офiцiйнi заяви, ведучi безпосередньо зверталися до урядовцiв вимагаючи їхнiх коментарiв. Мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович заявив, що не йдеться про несподiвано акцiю, оскiльки Вашингтон кiлька тижнiв готувався до неї. Мiнiстр зазначив, що вiн про початок ударiв дiзнався з телебачення. Iншими словами, вiн визнав, що Югославiя не належить до кола впливових держав, яких Сполученi Штати ранiше повiдомили про намiр розпочати атаку. Iншi урядовцi, також у недiлю вечiр, висловили сподiвання, що акцiя не триватиме довго та, що на метi будуть виключно талiби й табори для навчань терористiв. Бєлградськi полiтики, зокрема, нагадують, що навеснi 1999 року Сербiя була жертвою авiа-кампанiї НАТО. Вони не забувають наголосити на тому, що iсламськi екстремiсти брали участь у вiйнах на територiї колишньої Югославiї: ранiше у Боснiї й Герцеговинi, згодом у Косовi, а останнiм часом у Македонiї. Отож, роблять вони висновок, сербiв бомбардовано тому, що вони боролися проти iсламської експансiї на Балканах. На пiдставi таких коментарiв громадскiсть повинна зрозумiти, що бомбардування Сербiї було несправедливим та що Захiд пiзно збагнув, яка небезпека загрожує вiд мусульманн взагалi.

Пiсля терактiв у США сербськi урядовцi часто зазначали, що албанськi терористи планують провести напади й у Сербiї. Проте, лiдери етнiчних албанцiв у Косовi та на пiвднi Сербiї рiшуче вiдкидають будь-якi зв’язки з Усамою бiн Ладеном.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович заявив, що влада вживає необхiдних заходiв для безпеки громадян. I вiн, як i iншi, вiдмовився говорити про подробицi. Немає сумнiву, що ситуацiю яка виникла Бєлград прагне використати для закрiплення своїх мiжнародних позицiй, а не менше й для того, щоби довести, що Сербiя має право повернутися до Косова, звiдки вона, зазначають урядовцi, була змушена вiдступити пiд тиском албанського тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG