Доступність посилання

ТОП новини

Третя річниця кримської конституції


Третя річниця кримської конституції

Симферополь, 22 жовтня 20001 - 21 довтня виповнилося 3 роки з дня ухвалення кримським парламентом п’ятого варіанту конституції АРК. І за три роки цей головний документ автономії тут сприймається неоднозначно.

Конституцію Автономної Республіки Крим, вірніше, її п’ятий варіант, Верховна Рада автономії ухвалила 21 жовтня 1998 року. І хоча головний документ автономії набрав чинності лише в середині січня наступного року, коли відповідний закон підписав президент Леонід Кучма, проте День кримської конституції за ініціативою спікера місцевого парламенту Леоніда Грача відзначається саме в жовтні.

Леонід Грач справедливо вважає себе “батьком” “основного закону АРК”. Він був його автором та ініціатором розгляду кримським парламентом. Він же переконаний, що ухвалення конституції узаконило Кримську автономію: “Те, що ця конституція в законі, тобто визнана державою, що не в односторонньому порядку ухвалена і три роки діє – вже це говорить ЗА цей документ, говорить, що ця конституція взяла на себе право врегулювати насамперед найскладнішу геополітичну проблему - приналежності Криму Україні, - каже Леонід Грач. Серед мінусів конституції він бачить те, що вона не стала законом для центральної влади: “Насамперед головний мінус той, що вона сьогодні не у повній мірі реалізує ті повноваження, які в ній закладені”.

Колишній кримський прем’єр Сергій Куницин оцінює конституцію автономії більш радикально: Він вважає, що кримська конституція – регіону нічого не дала. Вона лише надала широкі повноваження спікеру, тобто Леонідові Грачу. На думку Сергія Куницина, річниця конституції Криму – зовсім не святковий день, насамперед для політичної та економічної еліти півострова, яка нічого від ухвалення 3 роки тому основного закону АРК нічого не отримала.

А у лідера Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва – повне несприйняття конституції АРК. У телефонному інтерв’ю Радіо “Свобода” він назвав цей документ абсолютно неприйнятним для кримських татар. Цитую: “Ми не визнаємо конституцію Грача, бо вона не тільки не враховує інтереси кримськотатарського народу, але й прямо порушує його права. Це антидемократична конституція і ми зажди виступатимемо проти неї”. – каже лідер Меджлісу.

Місцеві ж політичні оглядачі сходяться на думці, що чинна кримська конституція діятиме доти, доки в Криму при владі перебуватиме її “батько” – Леонід Грач. Новим кримським керівникам буде потрібна нова конституція – шостий чи сьомий її варіант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG