Доступність посилання

ТОП новини

Кучма міцно тримається у сідлі – Frankfurter Rundschau


Кучма міцно тримається у сідлі – Frankfurter Rundschau

Прага, 31 жовтня 2001 ― Після катастрофи російського літака у Чорному морі президент України Леонід Кучма знову зумів відновити свій вплив у суспільстві і стати найсильнішою фігурою в державі, пише німецький щоденник Франкфуртер Рундшау. Київський кореспондент часопису зауважує, що напередодні весняних парламентських виборів опозиція так і не зуміла об’єднатися у передвиборчий союз.

«Якщо президент Леонід Кучма зуміє здобути більшість у парламенті на березневих виборах, він ще сильніше розширить свої повноваження, і влада буде лише у його руках», цитує німецький щоденник Франкфуртер Рундшау слова опозиційного політика Юлії Тимошенко.

Але її попередження знаходять мало відгуку в українському суспільстві, зауважує київський кореспондент часопису Томас Розер. Зараз вже дуже рідко можна почути вимоги відставки контроверсійного президента, хоча ще на початку року його позиції виглядали дуже хиткими внаслідок гучного політичного скандалу, пов’язаного із вбивством журналіста Гергія Ґонґадзе, і можливою причетністю до цієї справи самого президента. Тоді на демонстрації із гаслом «Україна без Кучми» виходили тисячі людей, нагадує кореспондент Франкфуртер Рундшау.

Своїми маневрами і намаганням приховати причини нещодавньої катастрофи російського пасажирського лайнера над Чорним Морем, Кучма знову став політичним аутсайдером на Заході, але у Києві майстер політичного виживання сидить міцно у сідлі, констатує німецький часопис. Навіть його найпопулярніший політичний конкурент, кошиній прем’єр міністр країни Віктор Ющенко не виключає можливості поновлення співпраці з цією суперечливою політичною фігурою.

Замість того, щоб приєднатися до Форуму національного порятнку, який очолює пані Тимошенко та лідер соціалістичної партії Олександр Мороз, Віктор Ющенко вирішив заснувати власний виборчий блок під назвою Наша Україна. Цей політик, який має найбільшу популярність у країні, з великим відривом від найближчих конкурентів, все ж вирішив не йти на конфронтацію з президентом.

Можливу причину такої поведінки кореспондент німецького часопису вбачає у тому, що українські політики уже зараз розраховують свою політику на майбутніх президентських виборах 2004 року. Екс-прем’єр, на думку німецького журналіста, сподівається успадкувати президентство від Леоніда Кучми, але той, думає, що співпрацею з Ющенком йому вдасться нейтралізувати небезпечного політичного конкурента. І якщо йому вдасться здобути більшість у парламенті, Кучма може внести зміни до конституції, які уможливлять йому обрання на третій термін, чого не дозволяє діючий основний закон.

Іншим виходом для Кучми було б призначення спадкоємця, подібно до того, що сталося в Росії із президентом Єльциним. Ним, на думку німецього журналіста міг би бути Микола Азаров, голова подткової служби, чи навіть сам Ющенко. «Головне, чого намагається уникнути Кучма, так це – політичного землетрусу, і зробити це він хоче завдяки створенню політичних блоків», наводить на закінчення кореспондент Франкфуртер Рундшау слова київського політолога Володимира Полохала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG