Доступність посилання

ТОП новини

28 листопада виповниться рік «касетного скандалу» в Україні – гості Олександр Мороз, Олександр Жир, Леся Гонгадзе


28 листопада виповниться рік «касетного скандалу» в Україні – гості Олександр Мороз, Олександр Жир, Леся Гонгадзе

Київ-Прага, 27 листопада 2001 - У Києві – Юлія Жмакіна, у Празі – Зиновій Фриз.

Зиновій Фриз – 28 листопада виповниться рівно рік відтоді, як народний депутат України, лідер соціалістів Олександр Мороз розповів світові про касети майора Миколи Мельниченка. Про цей скандал ми (та й у світі) говоримо й далі, оскільки «касетна» справа до кінця не вивчена. Можливо, наступного тижня американці скажуть щось уже більш конкретне, можливо, це буде останній висновок щодо касет Мельниченка. В усякому разі… сьогодні в київській студії гість – Олександр Мороз. Чи не жалкуєте Ви про те, що рік тому сказали світові про ці касети? Чому я кажу «не жалкуєте» - адже, очевидно, і ви, і майор Мельниченко сподівалися на якийсь негайний ефект, в цьому випадку – всі сподівалися, що президент Кучма піде у відставку.

Олександр Мороз

Я радий зустрітися в ефірі з багатьма нашими постійними радіослухачами (я знаю, що вони слухають цю передачу). Вони, очевидно, теж роблять якісь висновки з приводу річниці мого виступу із заявою на сесії Верховної Ради. Я відразу скажу, що я ні за чим не жалкую, я робив так, як мені підказувала совість, як вимагали обставини політичної ситуації і як передбачалося, до речі, нашим законодавством, зокрема, Кримінально-процесуальним Кодексом. Я виконав свій обов’язок і не вважаю свій вчинок героїчним чи якимось іншим, я просто робив так, як має робити кожна нормальна людина, принаймні, політик, який відповідає за свої вчинки і турбується за інтереси держави.

Юлія Жмакіна

Пане Мороз, а щодо мети, ось щойно Зиновій сказав, що президент мав би негайно піти у відставку. Що Ви мали на меті, коли піднімались на парламентську трибуну рік тому? Все-таки Ви зосереджуєтесь на справі Гонгадзе, чи на зміні влади в Україні?

Зиновій Фриз

Юля, я доповню до твого запитання: пам’ятаю, десь через два-три місяці після початку цього скандалу Мельниченко в одному з інтерв’ю нашій радіостанції, точніше, у вечірній Свободі, сказав, що він дивується, що президент Кучма досі при владі!..

Олександр Мороз

Я гадаю, по-перше, що Мельниченко дивувався, в даному випадку вже перебуваючи в іншій країні, де є інші засади організації державного життя. Порівнюючи з тими засадами, очевидно він дивувався, як під тиском таких арґументів, переконливих, які не можна спростувати, нинішня влада функціонує. Відповідаючи на запитання Юлі, я скажу – у великій політиці я багато-багато років, все-таки дванадцятий рік- це стаж пристойний. Я добре знав про те, як можуть розвиватися події. Але навіть я не міг уявляти, наскільки цинічно до неспростовних фактів може поставитися нинішні представники влади, які повністю, абсолютно поінформовані про суть всього того, про що я говорив на сесії Верховної Ради. В будь-якій іншій країні, крім України, сьогодні не могло відбутися те, що ми спостерігаємо – що ми відзначаємо рік по такій справі при збереженні фактично основних позицій посадових в Україні! Мене в даному випадку, коли виступав на сесії Верховної Ради, менш за все цікавила постать Леоніда Кучми. Він був одним із фіґурантів, але він був лише уособленням системи влади, яку треба змінювати і з приводу чого вже до цього скандалу (хоч скандалу фактично не було, це було оприлюднення фактів) ми вносили пропозицію про зміни до Конституції, які передбачають зміну системи влади. І цим ми одержавли один із переконливих арґументів, що це конче потрібно робити.

Юлія Жмакіна

Один з Ваших колег зараз у студії. Пане Жир, скажіть будь-ласка, як Ви оцінюєте цей рік, тодішній виступ пана Мороза з трибуни?

Олександр Жир

Я думаю, що кожна людина, кожен політик оцінює цей виступ, порівнюючи з самим собою. І було б неправильно, якби хтось з нас робив це інакше. Скажімо, що ці матеріали потрапили чи то до Жира, чи до іншої особи – як він мав діяти в цій ситуації. Я все ж таки думаю, що будь-яка людина, яка справді є відповідальною перед державою, повинна була робити публічну заяву, публічний виступ. Тому я вважаю, що втій ситуації Олександр Мороз діяв згідно з конкретною ситуацією, в яку він потрапив. Оцінюючи рік, який пройшов відтоді, я на жаль мушу констатувати, що це не був рік правосуддя, це не був рік правди. На жаль, ми стикнулися з іншим. Як головний висновок я б зробив сьогодні такий – суспільство, на жаль, отримало щеплення від брехні. Тобто і адіміністрація президента, і влада суспільству доводили те, що вони здатні робити будь-які речі безкарно, і суспільство почало звикати до цього. Тому я думаю, що цей рік був не найкращим як для України в цілому, так і для її політичної еліти.

Зиновій Фриз

Пане Морозе, рано чи пізно цей «касетний» скандал має якось логічно закінчитися. Що потрібно зараз, щоби про цю справу раз і назавжди забули як про розкриту, в якій сказане якесь останнє заключне слово? Кажуть, що останні дослідження американців ніби розставлять все на свої місця, поставлять крапку над і, схоже на те, що буде доведено, що плівки абсолютно ідентичні, правдиві.

Олександр Мороз

Відповідь моя буде такою – а хто сумнівався, що експертиза в Сполучених Штатах підтвердить автентичність плівок чи правдивість свідчень Миколи Мельниченка? Ніхто не сумнівався, всі з самого початку знали, що це все так. Як будуть розвиватися події, ми побачимо, але мова йде про те, що оцінку і висновки відповідні повинні зробити саме в Україні, українське суспільство. І тут повинна спрацювати вся наша система, Конституція, я виходжу саме з такої позиції, з такої потреби. І я, і партія, яку я представляю, і фракція, від імені якої я робив заяву у Верховній Раді, саме виходить з того, що закон, який розкриває правовий шлях для розв’язання такого конфлікту. Закон про тимчасові слідчі комісії, про спеціального прокурора, спеціального слідчого, про процедури імпічмента і всі інші існтрументи для правового вирішення конфлікту повинні бути в Україні. І до честі Верховної Ради – вона ухвалила такі закони. Ці закони заблоковано президентом шляхом вето, тим самим він ще раз підтвердив свою причетність до злочину і свою винуватість, тому я не особливо покладаюся на висновки американських експертів, бо я з самого початку говорив про те, про що всі й сьогодні знають в Україні, але подивимося, яким чином буде реагувати наша влада, а ще цікавіше, яким чином буде реагувати влада тих країн, які сьогодні мають відносини з Україною як з державою, але вони сповинні очевидно якимось чином коригувати свої стосунки з представниками влади в цій державі, з тими представниками, які себе повністю скомпрометували.

Зиновій Фриз

Зараз з нами на прямий зв’язок вийшла мати Георгія Гонгадзе – Леся Гонгадзе. Вона буквально зараз зустрічається з представниками міжнародної організації захисту свободи слова Репортери без кордонів. Пані Лесю, з ким Ви зустрічаєтеся конкретно?

Леся Гонгадзе

Пане Зиновію, я приношу свою глибоку подяку всім вельмишановним панам і паням, всім людям цілого світу, які впродовж цього року зі мною і поряд зі мною. Я сердечно прошу прийняти від мене величезну подяку, материнське благословіння всім, хто сьогодні разом зі мною. Я дуже хвилююся, тому що я вдячна всім журналістам, людям доброї волі, які не покидають мене в цьому цілий рік, які стежать за тим, що відбувається зі мною, моєю родиною, з нашим українським народом. Я приношу материнську подяку всім родинам тих людей, які в тяжку хвилю були і є коло мене. Зараз я маю зустріч з президентом Репортерів без кордонів паном Елєм Копеном, а також П’єром Войке, які сьогодні знайшли час і можливість вислухати мене, бути зі мною. Глибоко дякую панові Менару. Хай Бог благословить його сім’ю, його близьких. Я дякую пану Морозу, пану Головатому, пану Головатому, пану Івасюку, пані Ларисі Скорик, яка взяла на себе величезний тягар, і мною опікуються. Я не маю слів висловити все, і прошу Бога щодня, щоб дав тим людям здоров’я, щастя, і щоб вони несли світло і доброту, яку в них заложено Богом. Я переконана, що добро все одно переможе, не може світ бути в багні, багно ніколи його не затягне, якщо є такі люди, які зараз зі мною. Радіо Свобода, прийміть від мене величезну подяку, материнський уклін, я на колінах стою перед вами за те, що Ви підтримуєте мене в такі тяжкі для мене години, часи, дні… І вже рік имнув. Я нічого кримінального не прошу, я знаю, що ви взяли на себе непосильну ношу боротьби з цим страшним режимом, в якому я перебуваю і мій народ України. Я знаю, що ви взяли на себе відповідальність велику, я впевнена в тому, що це дуже тяжко, але всі разом, колеґи мого сина, журналісти, прийміть від мене подяку і прохання не покидати мене, заради нашого українського народу, всіх чесних людей світу, які перейнялися моїм нещастям і моєм болем. Я прошу лише дати мені можливість поховати ці останки, куди я повинна сама лягти. Я хочу знати, коло кого я маю лягти, а держава противиться тому. Бен Ладен є терорист номер один, а Кучмі немає номеру, який він є моральний терорист. Це нелюд, який змушує маму мучитися, страждати. Тому і Кучма, і Потебенько понесуть тяжку кару перед богом за те, що роблять зі мною і моєю родиною. Я сподіваюся, що господь Бог відплатить їм за все, що зробили. Не знаю, чи ви зможете добитися того, чого я прошу. Я прошу тільки ідентифікації, я прошу, щоби мені дали поховати ті останки, які лежать вже більше року, які випромінюють оцей жах, який огорнув мій народ. Мене не ощасливлять тим, що буде ідентифікація і що ці останки будуть належати моєму синові і що я їх поховаю, але хай Бог благословить вас у цій непомірно тяжкій справі.

Зиновій Фриз

Звичайно, касети Мельниченка, плівки Мельниченка – це насамперед справа Гонгадзе. Адже світ довідався, що глава української держави Леонід Кучма міг бути причетним до замовлення вбивства Георгія Гонгадзе. В Генеральній прокуратурі безпосередньо справою Гонгадзе займається заступник генерального прокурора України Олексій Баганець. «Від правоохоронців розслідування справи не залежить» – такі останні слова заступника генерального прокурора. Дуже дивно. Але ще сенсаційнішу заяву зробив Пустовойтенко, колишній прем’єр-міністр, він сказав, що знає, хто вбив Гонгадзе, і він скаже про це після парламентських виборів. Ну знаєте, це вже схоже на якийсь політичний шантаж. Пане Мороз, Ви хотіли б якось прокоментувати ці слова Пустовойтенка?

Олександр Мороз

Ці слова якраз не потребують коментарів, на мій погляд. Бо все сказано Пустовойтенком, що він думає і яку мету переслідує. Я хотів би прокоментувати вислови інших політиків. Я хотів би задати питання Юрію Костенку. Він сказав, що те, що трапилося після 28 листопада, припинило поступ України до демократії. Я запитую його, чи він чув, про яку демократію йдеться у словах Лесі Гонгадзе. Він що, не знає, що Україна наскрізь пронизана корупцією, хабарництвом, переслідуванням преси, фальсифікацією виборів, і джерелом всього цього зла є в одному місці в Україні? То він такої демократії хоче, щов вона й далі розвивалася? Справді правий Тарас Стецьків і інші колеги, що відбулося очищення певною мірою, поштовх до очищення, і це треба суспільству, в тому тільки перспектива для нього, і до речі, довіра в Європі і в світі до України буде тоді, коли вона сама здолає це страшне зло, причиною якого є неправильна організація влади. Я поза межами відповіді залишаю позицію конкретних посадовців, зокрема, президента, бо це все відпрацьований матеріал, це все минуле. Ми пройдемо через цей етап, буде інша Україна, будуть інші результати, буде інший стан демократії.

Юлія Жмакіна

Пане Жир, Ви не вважаєте «відпрацьованим матеріалом» президента, тому що Ви вже вчетверте викликаєте Леоніда Кучму поспілкуватися з членами тимчасової слідчої комісії у справі Гонгадзе. Чому ви так наполягаєте, що ви хочете сказати, що ви хочете почути від глави держави?

Олександр Жир

Я хотів би зазначити, що ми не викликаємо, а запрошуємо на зустріч, ми повиодимося коректно, на відміну від пана президента. 16 листопада справді я підписав третій відкритий лист до Леоніда Даниловича з проханням дати згоду на проведення такої зустрічі в зручний для нього час. На жаль, ми не отримали досі відповіді. Члени нашої комісії мають певні питання до нашого президента, я їх не буду проголошувати. Я хотів би акцентувати увагу ось на чому. Сьогодні посадовці України – особливо представники в Раді Європи – розповсюджують, проголошують так звані висновки фірми Кролл. Але це використовують посадові особи, як каже Олексій Баганець, слідству ці дані не передано, у справі вони не фігурують. Це один із прикладів того, що ми маємо не допомогу владних структур, не сприяння посадовців у розслідуванні справи, в тому числі справи Гонгадзе, а відверте перекручування фактів і відверту перешкоду в роботі нашої комісії.

Юлія Жмакіна

Пане Жир, вашій комісії закидають щодо її кволості, неефективності. Що ви можете сказати на такі закиди?

Олександр Жир

Останній закид, який я мав можливість слухати сьогодні, що Жира вже вирішили призначити Держсекретарем міністерства оборони і таке інше, проводячи паралелі з відомими політиками. Я не звертаю уваги на будь-які закиди, я не маю права сьогодні говорити те, що я хотів би сказати, не маю права цього робити як голова комісії. Але всі обставини, які мені відомі, будуть оприлюднені, але підкріплені конкретними фактами, доказами. Я, поділяючи думку деяких членів комісії, вважаю, що комісія повинна і має що доповісти Верховній Раді вже в грудні цього року, і я переконаний, що ми це зробимо, спираючись на конкретні факти, на конкретні матеріали. Думаю, що спростовувати їх буде дуже важко генеарльній прокуратурі, яка сьогодні, на жаль, займає позицію не пошуку істини, а підтримує правове свавілля.

Юлія Жмакіна

Пане Мороз, якби Ви очолювали тимчасову слідчу комісію Верховної Ради в справі Гонгадзе – Ваші дії, як би Ви діяли?

Олександр Мороз

Відверто кажучи, я б не хотів сьогодні займатися цією справою, будучи й головою комісії. Чому? Тому що вона позбавлена можливості використати всі права, передбачені Конституцією. Знаючи, що треба проводити слідчі дії, допити тих людей, які прикриваються позицією президента, який накладає вето на відповідні закони, що розкривають можливість з’ясувати обставини багатьох злочинів в Україні! Зверніть увагу, ми за багато років жодної резонансної справи в Україні не довели до завершення, тому що завжди спрацювала анекдотична ситуація. У прокурора питають: чому ви справу припинили? Відповідь: припинили, бо на мене вийшли. Ось в чому причина. Я не заздрю сьогодні Олександру Жиру, який очолює цю комісію, але з повагою ставлюся до його позиції, бо він юрист і хоче, щоб право і закон перемогли в Україні. Нарешті, я хотів би закінчити на такій оптимістичній ноті. Сьогодні народився син у молодого подружжя, яке познайомилося у наметовому містечку в грудні минулого року. Взагалі там було три весілля, одне з них – Микола Лисак із Рівного і дружина його з Херсону, сьогодні відзначають таке свято. З’явилося на світ нове покоління після всіх страхіть антидемократичного устрою в Україні, я вважаю, що після, бо початок очищення – 28 листопада минулого року. І цю недугу, котра є сьогодні в організмі українського суспільства, буде подолано, я в це вірю. Від себе особисто, від партії, яку я представляю, від фракції, від колеґ-депутатів з інших політичних партій, від представників і правих, і центристських, і лівих партій, які об’єдналися в акції на захист Конституції, можу запевнити: ми зробимо все для того, щоб правда перемогла, відповіді на питання були одержані, демократія в Україні була захищена.

Олександр Жир

Я хотів би, щоб кожен громадянин України був переконаний, що на сьогодні у Верховній Раді достатньо тих політичних сил, які не дозволять подальшого розвитку диктатури в державі. Вони здатні зробити те, щоб нове покоління ніколи не переживало таких касетних і інших скандалів, які, на жаль, випали на нашу долю.

Далі буде (28 листопада вечірня Свобода – продовження теми)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG