Доступність посилання

ТОП новини

І знову – про захист інтелектуальної власності


І знову – про захист інтелектуальної власності

Київ, 17 грудня 2001 - Україна опинилась перед серйозною загрозою залишитись осторонь і Світової організації торгівлі, і співпраці з Європейським Союзом та США. Хоча у цьому не зацікавлена жодна зі сторін. І, тим не менше, у разі НЕухвалення українським парламентом закону про захист інтелектуальної власності, ЄС і Сполучені Штати мають право розпочати процедуру позбавлення України кредитів, фінансової і технічної допомоги тощо. На цьому наголошують і українські, й американські фахівці.

У разі, якщо Верховна Рада і надалі зволікатиме з ухваленням закону “Про захист інтелектуальної власності”, Сполучені Штати розпочнуть процедуру позбавлення України американської допомоги, а це – до чотирьохсот мільйонів доларів США, не враховуючи збитків від торговельних санкцій, які оцінюються у двісті мільйонів доларів. При цьому Вашингтон не ставить за мету позбавити Україну ані своєї допомоги, ні зіпсувати її стосунки з Світовою організацією торгівлі, - просто так складаються об’єктивні обставини. Про це заявив днями на прес-конференції Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Карлос ПАСКУАЛЬ.

Друга проблема України у сфері захисту інтелектуальної власності – це стосунки з Світовою організацією торгівлі та Європейським Союзом. У разі загромадження українського ринку піратськими аудіо- відео касетами і компакт-дисками, Україна навряд чи зможе претендувати на вступ до СОТ, а це, у свою чергу, одна з головних вимог для асоційованого членства України у Євросоюзі. Експерт Міжнародного інституту порівняльного аналізу Ростислав Павленко вважає, що так важко налагоджена економічна співпраця між Україною та ЄС і СОТ може за короткий час зійти нанівець.

Тим часом, українські парламентарі дорікають урядові, який, мовляв не дбає про інтереси України і вітчизняного товаровиробника. З іншого боку, більшість народних депутатів розуміє, що ухвалювати закон про захист інтелектуальної власності доведеться.

А допоки американські експерти рахують збитки від “українських піратів”, а українські парламентарі очікують нового варіанту закону від уряду – не ліцензовані електронні носії інформації та аудіо- відео продукція окупувала український ринок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG