Доступність посилання

ТОП новини

«Лос-Анджелес таймс»: преса мусульманських країн про відеострічку з виступом Бін Лядена


«Лос-Анджелес таймс»: преса мусульманських країн про відеострічку з виступом Бін Лядена

Прага, 24 грудня 2001 – Тема боротьби з міжнародним тероризмом, а також нині вже майже закінченої антитарористичної операції в Афганістані і далі залишається на сторінках західної преси. Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» зібрала відгуки преси в мусульманських країнах на відеострічку, яка підтверджує причетність Бін Лядена і його організації до терористичних актів в Нью-Йорку і Вашінгтоні.

Слід сказати, що серед зібраних газетою відгуків, навіть серед явно антизахідних і антиамериканських, переважає осуд кривавих терористичних актів у США.

Приміром, коментатор турецької англомовної газети «Дейлі ньюз» Ільнур Чевік пише про шок, який викликає відеострічка з виступом Бін Лядена і його помічників, які, говорячи про убивство, вживають імені аллаха. Тут не ідеться про іслам, пише газета, і не ідеться про гуманність. Далі газета підкреслює, що окремі турецькі політичні діячі заявляли про те, що терористичні акти 11 вересня стали наслідком змови американських правих, щоб звалити вину на мусульманських терористів. Відеострічка, підкреслює автор, поставила все на свої місця. Бін Ляден вчинив злочин проти людяності і передусім проти ісламу.

Тим часом йорданська газета «Альраї» пише, що відеострічка з виступом Бін Лядена по суті не внесла нічого нового. Ті, хто осудив Бін Лядена, не потребували додаткових доказів його вини, а ті, хто став на його захист, і так заперечують достовірність стрічки. Однак, при цьому постають деякі правові запитання, веде далі газета. По-перше, чи виступ Бін Лядена знято скритою камерою, чи він і його гості знали, що їх знімають? Коли і де точно знято відеострічку? За яких обставин здобуто стрічку в Джелалабаді? При цьому газета підкреслює, що стрічка стала для Сполучених Штатів важливим і прямим доказам вини Бін Лядена.

Далі «Лос-Анджелес таймс» наводить слова редакційної статті з тегеранської газети «Іран ньюз», яка звертає увагу на інший аспект виступу Бін Лядена на відеострічці, яку, за словами газети, Вашінгтон використав як доказ вини Бін Лядена, щоб його поставити перед судом або вбити. Цей же виступ, а точніше – його удоступнення для широкої публіки, як твердить газета, може мати в мусульманському світі зворотний ефект, тобто забезпечити Бін Лядену та Аль Кайді ще ширшу підтримку, особливо тепер, коли Ізраїль продовжує вбивати палестинців і окуповувати їхні території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG