Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет цензура


Інтернет цензура

Київ, 13 лютого 2002 - Сьогодні пропонуємо до вашої уваги третю частину розмови з директором паризької Інтернет-компанії “Едіт” і французьким гітаристом Жаном-П’єром Жюмезом. Нагадаю, що в попередніх передачах мова йшла про позиції “Майкрософту” у Франції, чи можна зруйнувати його монополію, а також про мовну локалізацію комп'ютерних програм. У другій частині інтерв'ю Жан-П’єр Жюмез висловив доволі парадоксальну думку, що через 5 років більшість комп'ютерних програм “будуть зроблені по-китайськи”.

Цю частину розмови ми розпочали з питання розвитку Інтернету на Заході. Я попросив Жана-П’єра Жюмеза порівняти в цій сфері Францію та інші Західні країни.

Він відповів:

“Франція сильно запізнилася з розвитком Інтернету. Вона була однією з останніх західних країн, які приступили до активного освоєння Інтернету. Зате французький Інтернет добре впорядкований. Тут немає анархії. Тут діють закони. Наприклад, що стосується продажу нацистських речей на світовому пошуковому сервері “yahoo”. Франція зуміла добитися поступок від “yahoo” у низці ситуацій, які, все ж, є суперечливими, на мою думку. На “барахолці”, так званому “блошиному ринку”, можна, звичайно, знайти нацистські речі. Чому тоді не можна це робити через Інтернет? Але це інше питання.

Що стосується творчої винахідливості, Франція випередила більшість країн унаслідок запровадження власної технології, яка відрізняється, скажімо, від американської чи японської.

Американські чи японські Інтернет-компанії цікавить, передовсім, як швидше і вигідніше продати інформаційний продукт. Це типово для сайтів тих компаній. У Франції ж опікуються, насамперед, естетичним критерієм. Сайт повинен бути гарним. І тут Франції немає рівних. Великі французькі компанії не хочуть продавати свій продукт одразу. Спочатку вони показують красу картинки і цим намагаються зацікавити потенційного покупця. Тому такі відомі французькі сайти, як “Картьє”, “Лянвен” та інші, не мають жодного схожого у світі. Це пречудові сайти, а творчі знахідки гідні Лувра. Але, з комерційного боку, шлях до людей довший, бо це інший підхід”.

Я запитав Жана-П’єра Жюмеза, чи закони, про які він згадував, не означають втручання в Інтернет цензури.

Говорить Жан-П’єр Жюмез:

“Ні, звичайно, ми не Саудівська Аравія і не Китай, де Інтернет справді цензурований. Це, радше, запобіжний захід. Наприклад, щоб створити сайт, де в кінці літери “fr”, треба пройти через низку формальностей, а у Франції це непросто. Набагато простіше створити сайт, де в кінці стоїть “com”. “Fr”, що означає Францію, оформлюють, як правило, кілька тижнів, тоді як одержати “com” – це справа, образно кажучи, 10 секунд”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG