Доступність посилання

ТОП новини

Польські ліві намагалися обмежити фінансування Інституту Національної Пам’яті, який став важливою демократичною установою


Польські ліві намагалися обмежити фінансування Інституту Національної Пам’яті, який став важливою демократичною установою

Варшава, 14 березня 2002 - Польські ліві намагалися обмежити фінансування Інституту Національної Пам’яті, який став важливою демократичною установою, яка не дає можливості маніпулювати історією і використовувати в політичних іграх певні ідеологічні схеми та пропагандистські штампи. Детальніше про те, як служить процесам демократизації у Польщі Інститут Національної Пам’яті.

Завдяки Інститутові Національної Пам’яті , який був створений зусиллями патріотичних сил польської правиці, було спростовано багато історичних фактів. Інститут Національної Пам’яті дав можливість польському суспільству пізнати усю правду до кінця, без прикрас і цензури, правду, яка вона є про польську історію, про відносини поляків з народами сусідами, про відомі фігури польського історичного процесу. Чи виявилася та правда такою, якої сподівалися поляки. Ні. Вона повстала перед суспільством нерідко гіркою і дуже трагічною. Вона виявилася невигідною навіть тим, хто був ініціатором створення Інституту Національної Пам’яті. Щастя в тому, що ті ініціатори – люди з твердими засадами і високою мораллю, люди, для яких оте “ правда визволить нас” є істиною неспростовною. Тому правиця мужньо прийняла правду, яку виніс на світло денне Інститут Національної Пам’яті. Польські праві не без болю, але прийняли той факт, що масове спалення євреїв у містечку Єдвабному – це справа і польських рук, хоча десятиліттями було прийнято вважати, що це зробили гітлерівці. Інститут Національної Пам’яті виявив документи і факти, які підтвердили гірку правду. Ця установа, в якій знайшлися чесні і висококваліфіковані прокурори розпочала і проводила абсолютно безсторонньо процес люстрації у Польщі. Так, у результаті виявилося, що люстраційного процесу не уникнули деякі відомі діячі правиці, тієї самої правиці, яка ініціювала, як ми вже казали, створення ІПН, але “ правда визволить нас” – ця моральна засада польських правих давала їм силу правду захищати , не зважаючи ні на що. Інститут Національної пам’яті у Польщі багато зробив і для добра української справи. Як написав польський публіцист Януш Майхерек , завдяки ІПН ті, хто десятиліттями експлуатував тему терору УПА для легалізації післявоєнної системи став віч-на-віч з фактами про переслідування і насильні виселення цивільних ні в чому не винних людей...” Інститут Національної Пам’яті у Польщі нині називають гарантом того, що ніхто не зможе маніпулювати історичними фактами в угоду якимось своїм політичним цілям. І в цьому величезне значення цієї демократичної інституції, права і діяльність якої , втім, пробували обмежити польські ліві, які тепер перебувають при владі. Ліва більшість польського сенату пропонувала на чотири мільйони злотих скоротити річний бюджет Інституту Національної Пам’яті. Це означає Є фактичний параліч його роботи, адже без коштів, неможлива та величезна праця з архівними документами, яку запланував Інститут, неможливі розслідування, аналітична діяльність.

Польський публіцист Януш Майхерек, якого ми вже цитували, каже, що коли створювався Інститут, то були надії, що виявляться факти багатьох кривд, які робили полякам чужинці. Але правда є така, що виявилися і факти кривд , які поляки завдали іншим. І така правда не вигідна. Її було б зараз зручно прикрити разом з Інститутом. Бо правда – завжди перша жертва будь-якої війни. В тім числі і політиичної. І тому закликають польські еліти – правду треба захищати.

Скажу наперед, що на разі це вдається. Сейм не схвалив пропозицій сенату про скорочення фінансування для ІНП.А значить польській демократії не загрожує параліч діяльності цієї дуже важливої наукової інституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG