Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відзначають роковини “Акції Вісла” – насильного виселення українців із їхніх прабатьківських земель


У Польщі відзначають роковини “Акції Вісла” – насильного виселення українців із їхніх прабатьківських земель

Варшава, 18 квітня 2002 – 18 квітня розпочалося відзначення сумної дати – 55-річчя насильного виселення українців із їхніх прабатьківських земель на південному сході нинішньої Польщі. Каральні заходи проти українців проводилися тодішньою комуністичною владою Польщі під грифом “Акція Вісла”.

Президент Польщі Александр Квасьнєвський є почесним патроном усіх подій, які відбуваються з нагоди відзначення цієї дати. 18 квітня президент Кваьснєвський надіслав листа до всіх українців, хто постраждав у процесі каральної “Акції Вісла”. Таким чином президент Польщі став першим із політиків найвищого рангу, хто публічно засудив “Акцію Вісла” і кваліфікував її як символ кривди, вчиненої українцям комуністичною владою Польщі.

Президент Квасьнєвський також спростував стереотип, який досі панував у польському суспільстві, про те, що насильне виселення українців із їхніх прабатьківських земель, позбавлення їх майна, церков, домівок – це, мовляв, відповідь Польщі на нищення поляків Українською Повстанською Армією, яке нібито відбувалося на Волині в 1943–44 повоєнних роках. Таке розуміння “Акції Вісла”, підкреслив Александр Квасьнєвський, є хибним, неетичним і неприпустимим. Це засада колективної відповідальності, яку не можна застосовувати. Навіть вирізування поляків не може бути усправедливленням пацифікації українських сіл і виселення людей, сказав президент Польщі. Він також додав, що “Акція Вісла” повинна бути засуджена.

Цього листа президент Польщі скерував до учасників наукової конференції з питань “Акції Вісла”, яку проводить на сході Польщі у Красічині Польський Інститут Національної Пам’яті, найавторитетніша інституція, покликана встановлювати історичну правду.

Загалом патронат президента Польщі відчувається в усіх заходах, які проходять у рамках відзначення сумних роковин. Увечері 17 квітня в Варшаві представник президента, а також сейму Республіки Польща та посланці позаурядових організацій узяли участь у перегляді та обговоренні фільмів про “Акцію Вісла”. У рамках цього заходу був показаний також фільм про Українську повстанську армію режисера Аркадія Микульського.

Фільм “Чия правда, чия кривда” був непростий для сприйняття в Польщі, де витворився і є достатньо живучий образ упівця як бандита і різуна. Вся пропаганда комуністичної Польщі працювала на те, аби вималювати образ ворога в особі українського повстанця. Тому фільм Аркадія Микульського оглядався в такій трохи напруженій тиші.

Попри це, відомі представники польської еліти високо оцінили документалізм стрічки. Говорить Ядвіга Новаковска – відома польська публіцистка, телережисер, яка першою в Польщі порушила проблему виселених українців і мала через це багато проблем: «Фільм Аркадія Микульського справив на мене величезне враження, особливо архівні матеріали, які містяться в ньому. Цей фільм – це жива історія, правда, що оживає на очах і яку можна нарешті по стількох роках пізнати», – сказала Ядвіга Новаковска.

Задля справедливості треба сказати, що не всі саме так сприйняли українську документальну кінострічку. Були й голоси, які вважали, що фільм про УПА в рамках відзначення роковин “Акції Вісла” є не до місця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG