Доступність посилання

ТОП новини

Папа римський у Гватемалі і Канаді


Папа римський у Гватемалі і Канаді

Прага, 29 липня 2002 – Глибоке співчуття рідним і близьким загиблих під час трагедії в Україні висловив папа римський. Іван Павло 2-ий наголосив, що сумує за численними жертвами та висловив підтримку всім, хто постраждав від інциденту. Сам понтифік цими днями подорожує: сьогодні ввечері з Канади він виїхав до Гватемали.

Папа римський відвідує Гватемалу вже втретє. Напередодні його приїзду президент цієї держави Альфонсо Портійо наказав припинити всі старти і пообіцяв звернутися до парламенту з проханням скасувати смертну кару. Іван Павло 2-ий має канонізувати іспанського місіонера 17-століття за його внесок у допомогу бідним Центральної Америки.

Папа приїхав до Гватемали з Канади, де брав участь у святкуванні Всесвітнього дня молоді. Щоб послухати виступ понтифіка у неділю на території колишньої авіаційної бази біля Торонто зібралося 800 тисяч людей. Папа закликав їх не втрачати довіри до церкви через останні сексуальні скандали і висловив жаль і сором за діяння деяких священиків. Водночас Іван Павло 2-ий наголосив, що переважна більшість служителів церкви мають лише одне бажання – робити добро.

Це перший публічний коментар папи після того як у січні цього року в Сполучених Штатах розгорівся скандал навколо сексуального розбещення дітей представниками церкви. Попри важливість такого кроку, деякі захисники жертв насилля незадоволені. Вони нарікають на нерішучість папи, адже під час виступу він не сказав ні слова про серйозні прорахунки церковного керівництва і про те, як церква повинна дбати про захист дітей. У відповідь звучить аргумент, що папа мав на меті вселити надію молодих католиків у церкву, а не дискутувати болючі внутрішні справи. За даними агентства Ассошіейтед прес, цього року було висунуто звинувачення у сексуальних злочинах проти 300 із 46 тисяч американських священиків.

Як і під час візиту до Львова минулого року, за кілька хвилин до промови папи в Канаді зупинився дощ. "Ви молоді люди, а папа старий, але ще повністю усвідомлює Ваші надії й сподівання," – наголосив понтифік.

Оглядачі відзначають, що 82 річний Іван Павло 2-ий почуває себе трохи краще ніж у попередні місяці і цього разу немає розмов про можливе скасування його міжнародного турне. Цьому сприяє і полегшений графік візиту. З Гватемали папа має вирушити до Мексики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG