Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз думає про весь світ


Європейський Союз думає про весь світ

Брюссель, 30 вересня 2002 – Проблеми Калінінградської області Росії в контексті розширення Європейського Союзу, проблеми Близького Сходу, умови допуску в Ірак міжнародних спостерігачів, одержать чи ні польські рільники фінансову допомогу від ЄС. Ось основні теми, які обговорили нинішнього понеділка в Брюсселі міністри закордонних справ країн – учасниць Європейського Союзу.

Нагадаємо, що на початку цього місяця Комісія Європейського Союзу підготувала проект щодо того, як урегулювати майбутні проблеми жителів Калінінградської області Росії, котрі після розширення ЄС опиняться відірваними від основної частини Російської Федерації. Єврокомісія запропонувала видати жителям Калінінградської області транзитні перепустки та запровадити швидкісні транзитні поїзди, які б не робили зупинок на території Литви. Цю пропозицію Єврокомісії міністри закордонних справ ЄС загалом схвалили. Щоправда, глава німецького дипломатичного відомства Йошка Фішер зазначив, що не слід поспішати з запровадженням віз для росіян із основної частини Російської Федерації, які подорожуватимуть у Калінінград, і навпаки. А щодо швидкісних поїздів, то Фішер уважає, що розклад руху поїздів, їхню кількість, періодичність та інші технічні деталі слід обговорити разом із російською стороною.

Йошка Фішер зазначив також, що важливе і складне питання, яке повинні нині обговорити міністри закордонних справ ЄС, – це умови допуску в Ірак міжнародних спостерігачів. Те, що Багдад повинен негайно надати дозвіл для в’їзду в країну міжнародних експертів, ні в кого з міністрів ЄС не викликає сумніву. Однак міністри закордонних справ ЄС зіштовхуються з проблемами внутрішнього характеру. Більшість міністрів Ради Євросоюзу також уважають, що ті ультиматуми, які ставлять перед Багдадом Сполучені Штати Америки, є надто жорсткими, і слід шукати компромісу, а не ставити ультиматуми, адже Ірак свій перший крок для розв’язання цієї проблеми вже зробив: він дозволив присутність місії експертів ООН на території своєї країни. Однак, ламаючи над цією проблемою списи ледве не цілий день, шефи європейської дипломатії так і не змогли досягти бажаної згоди.

Що стосується Близького Сходу, то Європейський Союз учергове закликав керівництво Ізраїлю зняти облогу з території Палестинської автономії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG