Доступність посилання

ТОП новини

Генрі Кисинджер установить правду про 11 вересня. Чи, може, приховає…


Генрі Кисинджер установить правду про 11 вересня. Чи, може, приховає…

Прага, 28 листопада 2002 – Президент США Джордж Буш підписав у середу закон, проти якого раніше заперечував: у Сполучених Штатах створюється спеціяльна незалежна комісія, що має за півтора року розстежити провали в праці розвідки й служб безпеки, які уможливили минулорічні події 11 вересня. Очолить новостворену комісію широко відомий своєю суперечливою спадщиною діяч – Генрі Кисинджер.

Комісія, в якій представлено обидві головні американські партії, має допомогти американській владі здобути науку зі своїх помилок, щоб виграти війну з тероризмом і відвернути майбутні напади, заявив президент США Джордж Буш, підписуючи новий закон: «Це розстеження має дбайливо вивчити всі свідчення й дослідити всі факти, куди б вони не вели. Ми маємо викрити всі подробиці 11 вересня».

Генрі Кисинджер, прийнявши призначення, повторив майже ті самі слова: «Ми маємо йти туди, куди поведуть нас факти, і нас не обмежують жодні зовнішньополітичні міркування».

Критики ж при цих словах згадують про самого Кисинджера, знаного, як кажуть вони, своїм умінням приховувати факти й досягати зовнішньополітичних цілей, не обмежуючи себе моральними міркуваннями.

Кисинджер, колишній радник із національної безпеки й державний секретар за двох республіканських президентів – Ричарда Никсона й Джералда Форда, – чолить звинуваченням своїх супротивників у тому, що він приносив права людини й життя людей по всьому світу в жертву американським геополітичним інтересам; ба навіть звинуваченням у воєнних злочинах – скажімо, за його роль у тій самій американсько-в’єтнамській війні, за закінчення якої він здобув 1973 року Нобелівську премію миру.

Сам Кисинджер визнає, що, «цілком можливо», допускався помилок, але сумнівається, чи варто до них зараз повертатися – особливо ж у суді, як то хотіла б низка правозахисників і журналістів. Існують, додам, версії, що статут нещодавно створеного Міжнародного кримінального суду – з діяльністю якого США так і не погодилися – було змінено саме через Кисинджера: так, щоб суд не міг порушувати справи минулих часів.

Народжений у Баварії в Німеччині як Гайнц Альфред Кисинґер, він іще підлітком перебрався 1938 року з родиною до США, рятуючись через своє єврейське походження від нацизму. 1969 року Генрі Кисинджер прийшов до Білого Дому як радник із питань національної безпеки президента Никсона – і, побувавши єдиним в історії США таким радником, що одночасно обіймав і посаду державного секретаря, доклав свої руки до американської політики і у В’єтнамі, і в Китаї – щоб покласти край 20-річному відчуженню між Китаєм і США, – і на Близькому Сході – де він, літаючи між Ізраїлем та арабськими столицями, започаткував «човникову дипломатію», – і в тодішньому Радянському Союзі – з яким Кисинджер хотів досягти розрядки.

Примітною рисою Кисинджера вважають також таємничість. Так було, скажімо, 1970 року, коли про план для президента Никсона надіслати в перебігу в’єтнамської війни американські війська до Камбоджі – який призвів до масових бомбардувань у цій країні – президентський радник Кисинджер повідомив тодішнього держсекретаря Вил’яма Роджерза буквально останньої хвилі. Так само й 1971 року, коли Кисинджер таємно відвідав Китай, про його переговори там не дізнався вчасно посол США в ООН Джордж Буш-старший – згодом президент і батько нинішнього президента.

Та то було по службі – а по дружбі, зазначають спостерігачі, Кисинджер має добрі взаємини з родиною Бушів. Тож до чого призведе дослідження очолюваної нині Кисинджером комісії про провали Бушевої влади, ніхто не береться передбачити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG