Доступність посилання

ТОП новини

Чим пояснити такий великий інтерес до Української електроенергетики компанії «Єдині енергетичні системи Росії» - думка директора Енергетичних програм центру імені Разумкова Володимира Саприкіна.


Мар’яна Драч Чим пояснити такий великий інтерес до Української електроенергетики компанії «Єдині енергетичні системи Росії» - думка директора Енергетичних програм центру імені Разумкова Володимира Саприкіна.

Прага-Київ, 20 листопада 2003 року.

Мар’яна Драч

Голова правління акціонерного товариства «Єдині енергетичні системи Росії» Анатолій Чубайс впевнений, що Росія обов''язково отримає частину електроенергетики України.

Тим часом над самим Чубайсом у Москві збираються хмари. Важко сказати, як довго він протримається у своєму кріслі. Але тим не менше, як пояснити такий великий інтерес до Української електроенергетики компанії «Єдині енергетичні системи Росії»? Це запитання до київського експерта, директора Енергетичних програм центру імені Разумкова Володимира Саприкіна.

Володимир Саприкін

Всі вже звикли до таких заяв Чубайса, тобто, він мислить такими планетарними масштабами. Попередні заяви стосувалися того, що він хоче об’єднати російську енергетику з європейською. Проте він трошки забув, що між Росією та країнами Європейського Союзу є кілька країн і, насамперед, велика Україна. Тобто, сьогодні мова йде про бажання Росії експортувати свою електроенергію до країн Європейського Союзу. І тут не зовсім вдається Росії і, в тому числі, Чубайсу владнати ці питання, оскільки сьогодні російська електроенергія надходить лише до Молдови.

Мар’яна Драч

Ось ми почули заяву міністра палива та енергетики України Сергія Єрмілова, який сказав Чубайсу напередодні запланованого його візиту до України про те, що «Єдині енергетичні системи Росії» зможуть взяти участь у приватизації, якщо ця компанія стане приватною. Наскільки важливою є в даній ситуації думка Єрмілова чи може статися так, що Президент вирішить інакше?

Володимир Саприкін

Якщо юридичною мовою говорити, то Росія чи акціонерне товариство «Єдині енергетичні системи Росії» можуть взяти участь у конкурсі, наприклад, з купівлі обленерго. Тут не потрібна воля ані міністра, ані Президента.

Мар’яна Драч

А чим Ви тоді пояснюєте таку заяву Єрмілова? Він що, не знає законів?

Володимир Саприкін

Я виходжу з того, що такий досвід уже був. Росія намагалася купити кілька обленерго, у тому числі, у Криму. Тобто, це питання вже не лише економічне, а дещо політичне. Швидше за все, Україна мала б ухвалити певні закони, які б обмежували іноземне втручання у найбільш чутливі енергетичні об’єкти, незважаючи, чи то США, чи то Росія. Треба це підкріплювати не діалогами емоціональними, а законодавством, щоб Міністерство палива та енергетики розробляло відповідне законодавство, що дозволяло б прозоро розглядати ті компанії, які беруть участь у конкурсі і хто за ними стоїть. На сьогодні так і не з’ясовано, хто купив кілька обленерго - чи то словацькі компанії, чи це український капітал, а може це навіть і російський капітал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG