Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі США виявили токсичну речовину - рицин.


Мирослава Гонгадзе У Конгресі США виявили токсичну речовину - рицин.

Вашингтон, 3 лютого 2004 - Вчора пізно ввечері усі американські телеканали обійшла новина: в одній з будівель сенату США знайшли токсичну речовину - рицин. Сьогодні шістнадцять осіб, які були у приміщенні лідера сенатської більшості Білла Фріста, де знайшли порошок, проходять обстеження.

Роблячи у Конгресі спеціальну заяву про інцидент з невідомим порошком, який знайшли у його офісі, сенатор Білл Фріст повідомив: “Після проведення низки тестів, вчора ввечері, о 9 годині 30 хвилин прийшло підтвердження, що це був рицин. Хтось виробив це з наміром завдати шкоди, і у цій справі буде проведене кримінальне розслідування”, – повідомив законодавець.

Рицин може бути смертельною отрутою, якщо людина зазнає дії великої кількості цієї речовини. Захворювання від токсину, який видобувають із касторового боба, не передається від людини до людини. Але особа, яка підпала під дію речовини, може померти за декілька днів або годин. Як це сталось у відомій, тепер уже енциклопедичній історії з болгарським дисидентом Георгієм Марковим у Лондоні.

Приблизно 30 років тому радянські спецслужби використали отруту рицин, помістивши її в голку на кінчик парасольки, і наче випадково вкололи нею дисидента прямо на вулиці. За кілька годин Марков помер. Але це вже історія, а сьогодні після інциденту офіс сенатора Фріста і навколишні приміщення опечатані і там оголосили карантин. Також поліція заборонила відвідування Конгресу туристами. Заходи безпеки, введені у будівлях Конгресу вважають виправданими. У 2001 році офіційні будівлі на Капітолійському пагорбі вже були ціллю нападів. Тоді зловмисники відсилали сенаторам та журналістам листи зі спорами сибірки.

Вчорашній інцидент, окрім незручностей, не завдав поки що значних збитків. Стан здоров’я працівників, які перебували на поверсі, де знайшли отруту, наразі задовільний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG