Доступність посилання

ТОП новини

Посол Шпек радить з гумором ставитися до заяви Проді про Україну і ЄС, називаючи її помилкою.


Славко Волинський

Аудіозапис:

Брюссель, 5 травня 2004 року.

Славко Волинський

Європейський парламент сьогодні завершив обговорення подальшого розширення ЄС. Під час дискусії згадувалась і Україна, у якої, на думку багатьох парламентарїів, не визначені зовнішньополітичні пріоритети. В цьому контексті член Європарламенту Дірк Стерк сказав, що ЄС не може розширюватись безмежно. Більшість парламентарів висловилася за припинення подальшого розширення ЄС на нинішніх східних кордонах. Чимало спостерігачів вважає, що така позиція Європарламенту викликана нещодавньою заявою Романо Проді, яку він зробив у Дубліні цими вихідними. Зокрема, керівник Європейської комісії сказав, що Росія, Білорусь та Україна не мають перспектив стати членами ЄС. Радіо “Свобода” попросило прокоментувати ці слова посла України при ЄС Романа Шпека. Ось що він сказав з цього приводу:

Роман Шпек

По-перше, завжди треба з певною розважливістю, почуттям гумору ставитися до промов під час урочистих вечерь. Вечеря- це така обстановка, яка надихає на більш глибокі, філософські вислови, вільні вислови, ніж офіційні заяви.

Пан Романо Проді робив заяву, як президент Європейської комісії. Безперечно, він керується рішеннями Ради ЄС, які однозначно визначили країнами-кандидатами Туреччину, Румунію, Болгарію та Балканські країни.

Відповідного рішення щодо інших держав ще немає, але я хотів би привернути увагу слухачів до того, що ЄС об’єднує європейські країни, які поділяють спільні цінності.

Це закладено чи відображено у відповідній статті Амстердамської угоди. Ця стаття є діючою, і неодноразово про це заявляв особисто пан Проді під час самітів Україна- ЄС. Неодноразово про це говорив і пан Солана та інші високі достойники ЄС.

Треба також пам’ятати, що в Європі зараз іде така боротьба, в позитивному розумінні цього слова, за прийняття Конституції ЄС. І у відповідних статтях в проекті Конституції є, що будь-яка держава Європи, яка поділяє спільні цінності та відповідає Копенгагенським критеріям чи відповідним критеріям, може бути членом ЄС.

Безперечно, я вважаю помилкою президента Європейської комісії Проді робити відповідні заяви відразу тоді, коли ЄС завершив найбільшу хвилю розширення. Йому особисто належать слова, що розширення ЄС принесе народам мир, процвітання і демократію. Я не можу допустити, що зараз пан Проді допускає, що це процвітання може закінчитися на межах сьогоднішнього розширеного ЄС.

Славко Волинський

Тобто на межах ЄС з Україною?

Роман Шпек

Є ще розумніші слова, які говорять, що кордони ЄС є кордонами демократії. Я глибоко переконаний, що моя держава, наша держава, продовжуючи політику ринкових перетворень, демократичних реформ, досягне відповідності тим критеріям, які дають їй право стати членом ЄС у майбутньому. І для нас це надзвичайно важливо.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG