Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила понад кілометр своєї території на кордоні з Росією – Ігор Осташ, який побував на Тузлі.


Володимир Притула


Крим, 28 квітня 2005 - У Керчі завершилося дводенне виїзне засідання Тимчасової комісії із забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Коси Тузли. Її члени та кримські урядовці сьогодні зранку відвідали цей острів у Керченський протоці, який півтора року тому став символом російсько-української прикордонної суперечки, і на власні очі побачили, як швидко Коса Тузла розмивається течією.

Ще півтора роки тому, у вересні-жовтні 2003 року, коли росіяни ударними темпами зводили дамбу з боку Краснодарського краю Росії в напрямку українського острова Коси Тузли, науковці Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії, розташованого в Керчі, попереджали, що спорудження російської дамби призведе до зміни водообміну і циркуляції води в Керченській протоці, до посилення розмиття кримського узбережжя в районі Керчі.

Будівельні роботи серйозно позначаться на міграції і нересті промислових видів риб, що завдасть шкоди рибальству у цій зоні. Можливі й інші негативні впливи на екосистему регіону. Що невтішні прогнози фахівців підтвердилися – на власні очі змогли упевнитися члени Тимчасової комісії із забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Коси Тузли.

Голова парламентської комісії, народний депутат України Ігор Осташ каже, що був вражений, якими швидкими темпами течія, що посилилася після спорудження росіянами дамби, розмиває як сам острів, так і прибережну смугу Керчі.


Ігор Осташ: “Цей знак українського кордону, прикордонний стовп, якісно перенесений на два метри вглиб, два кілометри вглиб, це дійсно ми втратили досить великий шмат десь кілометр 100 м хвоста Тузли, і очевидно це вже виглядає небезпечна тенденція. Треба укріплювати кордони, треба працювати над серйозною програмою. Це питання для української держави має стати принциповим, бо йде мова про українську землю, більше того, прості аргументи в ситуації навколо суперечки щодо українсько–російського кордону”.

В інтерв’ю радіо “Свобода” Ігор Осташ сказав, що за результатами керченського засідання комісія рекомендуватиме уряду збільшити фінансування берегоукріплювальних робіт у протоці і облаштування прикордонної застави на острові. Зокрема, рекомендуватиме спорудити тут вертолітний майданчик і вітряну електростанцію, а також збудувати туристичну інфраструктуру.

Водночас депутати переконані, що Міністерство закордонних справ України має звернути увагу російського зовнішньополітичного відомства на негативні наслідки спорудження росіянами дамби у Керченській протоці.

Ігор Осташ: “Саме будівництво дамби було серйозним порушенням багатьох міжнародних документів. Ясно, що Міністерство закордонних справ повинно реагувати, фіксувати проблемні питання, порушення міжнародного законодавства. На скільки це матиме якусь силу, звичайно, залежатиме від позиції російської сторони. Наскільки наші стосунки будуть партнерськими, наскільки дійсно буде добра воля визнати нашу пов’язаність з будівництвом російської дамби”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG