Доступність посилання

ТОП новини

Україна твердо хоче від ЄЕП тільки зони вільної торгівлі.


Сергій Собуцький

Київ, 24 червня 2005 – Майже сто нормативно-правових актів про формування ЄЕП мають узгодити до середини липня урядовці України, Росії, Білорусі та Казахстану. Відлік цієї роботи почався у п’ятницю в Києві, де відбулось 21-е засідання Групи високого рівня з формування Єдиного економічного простору.

За словами міністра економіки України Сергія Терьохіна, дискусії представників чотирьох країн тривали в руслі указу президента України Віктора Ющенка, який чітко розставляє всі крапки над “і” щодо позиції України з приводу її участі в ЄЕП. Українські пріоритети – це створення зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень, ухвалення комплексу договорів, які стосуються вільного пересування громадян, капіталів, товарів.

Така позиція України не узгоджується з пропозицією Росії, Казахстану та Білорусі про обов’язковий митний союз держав – учасниць ЄЕП. Міністр економіки України Сергій Терьохін із цього приводу, зокрема, зазначив:

“Україна не готова сьогодні говорити про створення митного союзу через дві причини. Перше: Конституція України забороняє делегувати будь-які функції органів державного управління будь-яким наднаціональним інститутам. По-друге, Україна політично вирішила, в яку митну систему вона входитиме. Це єдиний економічний простір ЄС. Одночасно бути в двох митних союзах неможливо”.

Натомість представник Білорусі Андрій Коб’яков зауважив, що де-юре зона вільної торгівлі, щоправда з вилученнями і обмеженнями, між країнами СНД існує. Щоб вона була такою, як того воліє Україна (без вилучень та обмежень), якраз і потрібні і митний союз між державами зокрема, і ЄЕП загалом.

Андрій Коб’яков: “Якщо ми хочемо створити зону вільної торгівлі без вилучень і обмежень у повному обсязі, то, на нашу думку, треба підписати цілий комплекс документів, який базуватиметься на низці питань, що стосуються єдиної конкурентної політики, субсидій, регулювання доступу товарів із третіх країн на території наших країн тощо. На нашу думку, зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень можна досягти тільки в тому разі, коли буде створений ЄЕП”.

Журналістів цікавило питання, чи буде Кабінет міністрів України звертатися до Конституційного суду щодо відповідності угоди про Єдиний економічний простір Конституції України. Міністр економіки Сергій Терьохін заперечив таку можливість і зазначив, що “процес, який динамічно розвивається (формування ЄЕП), не повинен припинятися”. За його словами, оскільки під засновницькими документами щодо створення ЄЕП стоїть підпис екс-президента України Леоніда Кучми, то тільки нинішній президент має право звернутися до суду, щоб установити, чи відповідають законодавству України документи щодо ЄЕП.

Сторони домовилися за підсумками київської зустрічі підготувати доповідь президентам країн-учасниць переговорів із тим, щоб вони на зустрічі (яка планується на другу половину липня) узгодили всі спірні питання і висловили своє ставлення до розвитку цього проекту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG