Доступність посилання

ТОП новини

Чи були фальсифіковані постанови Донецького обласного суду від грудня 1978 року.


Василь Зілгалов

Прага, 13 липня 2005 року.

Порушено справу щодо підробки скасування вироків суду: http://www.gpu.gov.ua/control/uk/publish/article/info?art_id=75735&cat_id=55355

В засобах масової інформації прозвучало, що прокурор Донецької області, котрий є одночасно й заступником Генпрокурора України, пан Олексій Баганець, заявив про порушення облпрокуратурою кримінальної справи за фактом фальсифікації постанов президії Донецького обласного суду про зняття судимостей з Віктора Януковича, нинішнього лідера Партії регіонів.

Але тодішній голова Донецького олбсуду Віталій Бойко у сьогоднішній заяві для радіо “Свобода” спростовує твердження пана Олексія Баганця.

Я чітко запитав пана Віталій Бойка, колишнього голову Верховного суду України, і голову Донецького облсуду у 70-і роки минулого століття, чи він пам’ятає, коли, точніше 27 грудня 1978 року, він підписав дві постанови президії облсуду про скасування судимостей з Віктора Януковича. І ось що він відповів.

Віталій Бойко

Взагалі-то я здивований тією інформацією, яка зараз іде в Україні, щодо порушення кримінальної справи, у зв’язку з виготовленням фіктивного рішення судового органу. Закон передбачає підстави для порушення кримінальної справи. Чи є такі підстави, чи ні, для мене не відомо, але я, чесно кажучи, здивований.

Щодо суті рішення, то не зняття судимості, а скасування вироків, які були постановлені відносно Януковича десь вкінці 68-69 років, як я пам’ятаю. Судимості він не мав і не має, тому що судимість не на все життя, а через певний період часу, на три роки. Судимість знімається, людина вважається не судимою.

Безперечно, судячи з тієї копії постанови президії, де я готував, і президія розглядала цю справу за моїм протестом, видно, що йому були поставленні питання про необхідність перегляду судових рішень по кримінальних справах, тому що доказів у вчиненні злочину не було.

Є ще, як кажуть, живий доповідач, член президії пан Хаванський. Так, він доповідав цю справу президії, він готував проект постанови президії, яка потім мною підписувалося. Так що говорити зараз про якусь фальсифікацію тієї постанови у мене ніяк немає підстав.

Ви розумієте, що за давністю, а я дійсно прийшов на роботу в Донецький обласний суд в 76 році, а цей випадок рішення приймалося в 78 році. Для мене тоді Янукович був ніхто, але, як звичайна кримінальна справа, яка проходила через мої руки, як сотні чи тисячі, справи зараз нема, оригіналу, постанови президії зараз нема.

Як мені кажуть, є копія постанови президії, яка зберігається в обласному архіві. Тому що в кожному суді ведеться папка постанов президії обласного суду, і ці постанови постійно збережені.

Я не знаю, які підстави говорити Баганцю щодо наявності таких даних про фальсифікацію у цій постанові, я не може стверджувати, тому що зі мною по цій справі ніхто ще розмову не вів.

Василь Зілгалов

Тобто, Віталій Бойко повторив, в основному, свою заяву річної давності, і це, мабуть, закономірно.

А як пояснює рішення Донецької прокуратури її перша особа, пан Олексій Баганець, заступник Генерального прокурора України і головний прокурор Донецької області, відповідаючи на те, що ці постанови ніби-то підписав суддя Віталій Бойко.

Олексій Баганець

Я не знаю, які він постанови підписував, ті постанови, які нами вилучені в апеляційному суді, там підписи зовсім інших осіб, це раз.

Нами під слідчої перевірки групою перевіряючих, які проводили перевірку на підставі звернення комітету ВР України, встановлено було, що ті дві постанови президії тодішнього Донецького обласного суду є такими, які можна вважати, що вони підроблені.

Про це є висновок не тільки групи перевіряючих прокурорів, але й висновок спеціалістів, експертів, які проводили дослідження, які можливо провести до моменту порушення кримінальної справи.

Василь Зілгалов

Пане Баганець, тоді пан Бойко ніякого відношення не має до цього?

Олексій Баганець

Я не знаю. Я знаю, що тоді пан Бойко, якого я знаю та поважаю як юриста, як минулого суддю, він дійсно тоді був головою Донецького обласного суду.

На нашу думку, ці постанови, які є в нашому віданні, вони виконувалися вже задовго після того, коли головою Донецького обласного суду перестав бути пан Бойко.

Василь Зілгалов

Чи можна назвати прізвища тих людей, які підписали ці постанови?

Олексій Баганець

Сьогодні поки що я не хотів би цього робити. Порушена кримінальна справа і по ній ведеться судове слідство. Проведення доручено слідчому відділу прокуратури донецької області, тобто кваліфікованим слідчим, там створена група слідчих, так що я думаю, ми встановимо істину по цій справі.

Василь Зілгалов

Що послужило поштовхом для перевірки цих документів?

Олексій Баганець

Я ж вам сказав, що у нас було звернення голови комітету ВР України, пана Мойсика Володимира Романовича. Він до свого звернення до нас приклав звернення народного депутата Михайла Ратушного. Це було підставою для проведення.

Хоча, якщо ви знаєте історію, то з цього приводу ще колись були звернення народного депутата Григорія Омельченка.

Василь Зілгалов

І на завершення реакція представника Партії регіонів, народного депутата України Віталія Хомутинника.

Віталій Хомутинник

Я можу чітко сказати, що це настуні кроки, які вже були зроблені попередньо, це мається на увазі і 10 соток десь в Івано-Франківську, і львівський архів, і виплата премій олімпійцям...

Тобто сьогодні правоохоронні органи будь-яким чином хотіли б знайти якісь приводи, щоб по Януковичу продовжувалися допити, переслідування. Ми сьогодні вже зробили заяву партії, була рада регіонів партії, на якій ми розглядали одне з питань, це тиск на лідера партії.

Василь Зілгалов

До слів пана Хомутника ми можемо лише процитувати заяву регіональних відділень Партії регіонів від 13 липня: “можливо, насправді метою силовиків є спроба довести, що президентські вибори були незаконними, якщо в них брав участь “судимий” кандидат? Може їм хочеться скасувати результати виборів в цілому і повернути Кучму на Банкову?” - запитується у цій заяві регіональних відділень Партії регіонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG