Доступність посилання

ТОП новини

Чехія хотіла б полегшити життя українським заробітчанам.


Оксана Пеленська Київ, 12 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Чеська Республіка готується змінити закон про працевлаштування іноземців, передусім – полегшити життя так званим нелегалам. Саме серед цієї категорії заробітчан найбільше українських громадян.

З оприлюдненої нині інформації випливає, що вже наступного року чехи мають намір внести низку змін до політики працевлаштування іноземців. Ïм обридли безконечні кримінальні історії з пострадянською мафією, з так званими “клієнтами”, які воюють між собою, грубим визиском робітників, які живуть і працюють в часто рабських умовах, і нелегалами, які на своїх плечах утримують всю цю піраміду. Сівши за підрахунки, чехи з’ясували: якщо легалізувати становище тих, хто працює в Чехії “на чорно”, зиск від їхньої праці значно зросте. Крім того, держава сама регулюватиме процеси працевлаштування – куди, кому, яких і скільки працівників потрібно. Іноземні робітники вийдуть з тіні, а це означає, що сотні “клієнтів” втратять роботу. І друга причина запровадження змін: не таємниця, що без іноземної робочої сили Чехії не обійтись і з часом ця потреба зростатиме.

Обрана чеськими фахівцями модель змін близька до португальської, хоча матиме свої особливості. Зокрема, щоб реалізувати наміри, чехи планують відкрити відділи працевлаштування при посольстві Чеської Республіки в Україні. Там набиратимуть робітників, займатимуться страхуванням їхнього життя і праці в Чехії й навіть подбають про транспорт до місця праці. Та почати потрібно з широкої інформаційної програми. Про це радіо “Свобода” сказала Радка Коваржова – працівник Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки:

Радко Коваржова: - Ми очікуємо, що протягом наступного року деякі із змін почнемо запроваджувати в практику. Та передусім мова про початкові заходи, зокрема, про широку інформаційну кампанію за кордоном. Інші наші наміри ще не мають чіткого вираження. Процес триватиме ще багато місяців, поки ми запропонуємо щось конкретне для обговорення іншим міністерствам та установам.

Що ж планують чеські фахівці? По-перше, стягати великі штрафи з фірм, які працевлаштовують нелегальну робочу силу. Чехи мають намір також запровадити декларацію для всіх працедавців – державних і приватних, якою вони зобов’яжуться, що не будуть приймати на роботу нелегалів, і з другого боку – оприлюднювати списки фірм, які порушать цей закон. Мовиться і про те, щоб іноземцям, які працюватимуть у Чехії коротко терміново, повертати повністю або частину коштів за податки і медичне страхування.

Пропозиції Міністерства внутрішніх справ мають проаналізувати фахівці з інших чеських міністерств, а також із неурядових організацій. Саме неурядові організації найбільше критикують владні структури за негативне ставлення до нелегалів. І сьогодні вони вважають, що нове законодавство проблеми нелегалів не вирішує, але вітають спробу навести порядок на ринку праці іноземців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG