Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Франція: «перезавантаження» відносин?


(архівне фото) Віктор Янукович та Ніколя Саркозі, Париж, 7 жовтня 2010 року
(архівне фото) Віктор Янукович та Ніколя Саркозі, Париж, 7 жовтня 2010 року

Київ – Українське питання є своєрідним «каменем спотикання» між різними державами Євросоюзу. Колишній соціалістичний табір підтримує євроінтеграційні прагнення України, натомість так звана «стара Європа» відводить Україні роль мосту між європейською та євразійською цивілізаціями. Щоправда, ті процеси, які спостерігаються усередині Євросоюзу, дозволяють українським та європейським політологам стверджувати: прихильників європейської України більшає. А отже, слід очікувати на «перезавантаження» відносин між офіційним Києвом і Парижем. Про це у Києві говорили учасники міжнародної конференції «Україна – Франція: від непорозумінь до співпраці».

Повстання у Північній Африці, невдала на сьогодні операція у Лівії та програш партії президента Франції Ніколя Саркозі на місцевих виборах – ці фактори змушують традиційно російськоцентричний Париж уважніше подивитись на сусідні з Росією держави. Президентові Саркозі конче потрібно підтвердити важливу роль, яку Франція відіграє у міжнародній політиці ЄС.

Тож не виключено, що французькі дипломати активізують зусилля на українському напрямку: з усіх держав, що постали на колишньому радянському просторі, Україна стала найбільш важливою для Європи у географічному, геополітичному та демографічному вимірах. Так вважають керівник Фундації стратегічних досліджень (Париж) Ів Буає і директор київського Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко.

«Україна та Євросоюз закінчують підготовку нової угоди – про асоціацію України і ЄС. У разі її підписання Україна справді увійде в європейський економічний простір і поглибить політичний діалог із Європою. Франція за цих умов не може залишатись осторонь, і також не має права розглядати європейську інтеграцію України у контексті її зв’язку з Росією. У випадку асоціації з ЄС Україна виступає як незалежна держава, що дотримується європейської системи координат», – сказав Буає.

ЄС та Росія конкурують за вплив на Україну

На думку французького аналітика Кейвана Пірама, нині можна спостерігати конкурентну боротьбу між ЄС та Росією за вплив на Україну, адже Україна залежна від поставок російських енергоносіїв, на її території базується Чорноморський флот Росії. Водночас більшість українців підтримує європейський вектор зовнішньої політики держави, бачить свою вітчизну в Євросоюзі, зазначив експерт.

Завідувач кафедри зовнішньої політики київського Інституту міжнародних відносин Володимир Манжола додає: Україна здатна конкурувати з Росією у сфері створення європейської системи безпеки та економічного простору на тлі змін у ЄС.

«Зміна ролі та модальності політики великих європейських держав – один із ключових структурних викликів для України. Так, постала тенденція до зміцнення самостійної ролі у зовнішній політиці Франції та Німеччини», – каже український політолог.

Першим кроком до відновлення довіри Франції й ЄС у цілому до України учасники конференції назвали посилення політичного діалогу та гуманітарну, інтелектуальну співпрацю (науковий обмін). Не менш важлива й підтримка демократичного розвитку українського суспільства та активна присутність французьких експертів на міжнародних заходах, які відбуваються в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG