Доступність посилання

ТОП новини

Демократичні сили планують об’єднатися на майбутніх виборах, однак яким чином, вирішать за кілька днів; коаліція наразі до виборів не готується


БЮТ, «Наша Україна» і ще десять партій і об’єднань мають визначити спосіб своєї участі в дострокових виборах, можливо, до Великодня. Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко заявив про можливість створення «мегаблоку» — єдиної політичної сили, що складалася б із демократичних партій.

БЮТ, «Наша Україна» і ще десять партій і об’єднань мають визначити спосіб своєї участі в дострокових виборах, можливо, до Великодня.

Про це заявила Юлія Тимошенко після зустрічі лідерів демократичних партій із Президентом.

«Ми сьогодні домовилися про те, що ми будемо максимально консолідуватися і будемо знаходити той формат, який дасть можливість демократичним силам отримати найбільшу підтримку людей у суспільстві. І тому я зараз би не говорила про те, хто з ким об’єднується, хто приєднується. Тип консолідації ми оберемо в найближчі два дні», — повідомила Тимошенко.

Лідери демократичних партій планують у найближчі два дні знову зустрітися з Президентом.

На нинішній зустрічі в четвер Віктор Ющенко звертав увагу на необхідність консолідації демократичних сил.

Виступ Юрія Луценка перед зустріччю Президента з лідерами парламентських і позапарламентських партій. 5 квітня 2007 р.
Іще напередодні зустрічі лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко заявив про можливість створення «мегаблоку» — єдиної політичної сили, що складалася б із демократичних партій.

«Я наполягаю на тому, що найефективнішим було б формування єдиного мегаблоку демократичних сил. Вважаю, що відмінності, які безумовно існують між різними лідерами та членами демократичних партій, набагато менші, ніж спільна мета демократичної України на європейському шляху з ринковою економікою», — заявив Луценко і припустив, що цей «мегаблок» могла б очолити Юлія Тимошенко.

Лідерка БЮТ тим часом закликає три коаліційні партії долучитися до виборчої кампанії.

За її словами, якщо Партія регіонів, Соціалістична і Комуністична партії не зареєструються до виборів, то вони просто не будуть представлені в новому парламенті.

Тимошенко нагадала, що 17 квітня збігає останній термін подання до ЦВК виборчих списків.

У Центрвиборчкомі, заявила вона, вже почали реєстрацію практично всі партії і блоки, за винятком згаданих трьох політичних сил нинішньої коаліції.

Із іншого боку голова парламенту Олександр Мороз, який очолює Соціалістичну партію, зазначив, що коаліція не готується до майбутніх виборів, бо не вважає указ Президента про це за легітимний.

А Прем’єр-міністр Віктор Янукович каже, що його Партія регіонів займатиметься підготовкою до дострокових виборів, тільки якщо Конституційний Суд визнає відповідність Основному Законові указу Президента.

«Вибори парламентські, згідно з Конституцією, повинні відбутися в 2011 році. Коли вони будуть призначені, тоді Партія регіонів почне до них підготовку. У разі, якщо вердикт Конституційного Суду буде на користь указу Президента, Партія регіонів буде займатися, як і інші партії, підготовкою до виборів. Нас вибори не лякають!», — заявив Янукович на прес-конференції.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 5.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні?

• Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Перевибори. Чи на краще? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні
XS
SM
MD
LG