Доступність посилання

ТОП новини

«Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси)


Василь Зілгалов Прага, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Засоби масової інформації Польщі наводять слова колишнього президента Польщі Алєксандра Кваснєвського, який вважає, що різкий крок Віктора Ющенка може коштувати йому влади. Інші видання Європи вважають, що «українська криза – всерйоз і надовго». Хоча, скажімо, європейське видання «Вол Стріт Джорнел» дивиться на події в Україні більш оптимістично.


Так, впливовий лондонський тижневик «Економіст» називає події в Україні «трагіфарсом» і підкреслює, що «обидві сторони обвинувачують одна одну в узурпації влади». Видання вважає, що сподівань на швидке рішення Конституційного суду майже немає та й прогнозувати розвиток ситуації в Україні важко.

«Нью-Йорк Тамйс» вважає, що «найгіршим сценарієм для розвитку подій була б конфронтація на вулицях». Лондонська «Таймз» підкреслює, що Віктор Янукович «зробив висновки з уроків поразки в часи «Помаранчевої революції»» і веде себе врівноваженіше. Ця ж газета також висловлюється про те, що, мабуть, немає чого сподіватися і на Конституційний суд України.

Впливова британська газета «Файненшел Таймс» не сумнівається, що «криза в Україні затягується». Це ж видання не бачить перспективи покращення ситуації у зв’язку із відсутністю явної переваги серед головних політичних сил в державі.

У російській пресі, окрім драматичних прогнозів щодо України, йдеться про можливість запровадження Віктором Ющенком надзвичайного стану. «Новиє Ізвєстія» зауважують про силову перевагу Ющенка над Януковичем і підкреслюють, що, на відміну від минулого, «помаранчевого» Майдану, нині в Києві – «червоно-синій туман». «Вєдомості» висловлюють прогноз, що «економічна шкода від кризи буде залежати від її тривалості».

Італійська «Ла Репуббліка» публікує велике інтерв’ю Віктора Ющенка, у якому він запевняє, що не піде стопами Єльцина, котрий розстрілював у Москві 1993 року російський парламент за допомогою танків.

Німецький часопис «Шпіґель» розмірковує над мріями різних російських сил «про повернення України» внаслідок нинішній подій, що відбуваються тут.

Чеська газета «Лідове Новіни» інформує про новий колір українського Майдану, де з’явилися «піонерські галстуки і червоно-сині прапори». Це ж видання характеризує події в Україні, як «хаос».

А європейське видання «Вол Стріт Джорнел» вважає, що в Україні «є середній клас і ділова еліта, зацікавлені у стабільності. Все це дозволяє сподіватися, що Україна подолає цю кризу без збитків для своїх демократичних інститутів».

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 5.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні?

• Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • Перевибори. Чи на краще? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні
XS
SM
MD
LG