Доступність посилання

ТОП новини

Микола Полозов: Росія не допускає до полонених моряків України ні консулів, ні адвокатів


Полонений український моряк, Сімферополь, 27 листопада 2018 року
Полонений український моряк, Сімферополь, 27 листопада 2018 року

Понад 50 адвокатів заявили про готовність захищати захоплених в Чорному морі військовослужбовців України, який зараз утримують у слідчих ізоляторах Москви. Про це написав у Facebook адвокат Микола Полозов. Сам Полозов взяв на себе захист одного з моряків, про що він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Конкретно я захищаю військовополоненого, капітана другого рангу, командира дивізіону Дениса Гриценка. Що стосується захисту інших військовополонених, то в даний час формується команда адвокатів, яка буде їх захищати в рамках єдиної стратегії, запропонованої українською владою. І, відповідно, сьогодні мною був представлений список кандидатур цих адвокатів родичам військовополонених на зустрічі в омбудсмена Людмили Денісової.

Микола Полозов
Микола Полозов
Нам би не хотілося, щоб серед адвокатів у команді були люди, які так чи інакше афілійовані з російськими спецслужбами

Я думаю, що в найближчі день-два буде проводитися відбір і узгодження цих кандидатур, в тому числі перевірка, тому що нам би не хотілося, щоб серед адвокатів у команді були люди, які так чи інакше афілійовані з російськими спецслужбами. Після завершення цієї перевірки буде сформована команда, будуть підписані відповідні угоди з рідними військовополонених, і адвокати почнуть працювати.

– Скільки людей перебуває зараз у московських слідчих ізоляторах?

– За станом на поточний момент в СІЗО «Лефортово» перебуває 21 військовополонений, ще троє поранених військовополонених – в лазареті слідчого ізолятора «Матроська тишина».

– Чи мають до них доступ представники української дипломатії, я маю на увазі співробітників консульства України в Росії?

Дозволу консули, як і адвокати, на відвідання військовополонених не отримали

– Що стосується консула, то протягом декількох днів направляються щодня запити, належні звернення до Міністерства закордонних справ Росії, також в інші органи, по лінії омбудсмена Денісової відбувається взаємодія з уповноваженою з прав людини Росії Москальковою. Але до теперішнього часу ніяких відповідей не отримано. Тобто дозволу консули, як і адвокати, на відвідання військовополонених не отримали.

– Чи зверталися адвокати і консули в російську Раду з прав людини при президенті, яку очолює Михайло Федотов?

– Безумовно, взаємодія йде, в тому числі, і з Радою з прав людини, і тут трохи розподіляються повноваження, тому що консули не мають права туди звертатися, а омбудсмен Денісова має право звертатися, і робить це. Але наразі, на сьогоднішній день, ситуація не вирішується.

– Чи вдалося вам поговорити з вашим підзахисним? В яких умовах він перебуває? Чи здійснюється на нього якийсь тиск?

– З моменту переведення в Москву всіх військовополонених ніхто з незалежних осіб, чи то адвокати або консули, їх не бачив. Їх могли бачити тільки члени Громадської спостережної комісії Москви, але, скажімо так, до цієї інформації і до того як вона подається, потрібно ставитися вкрай уважно.

Денис Гриценко
Денис Гриценко

Про стан поранених моряків ми знаємо лише зі слів російських посадових осіб, але, принаймні з п’ятниці, ніхто з тих, хто має незалежну думку і може підтвердити, що з моряками все гаразд, їх не бачив. З моменту етапування в Москву цей зв'язок повністю обірваний.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко про маршрут кораблів в Азов: везти суходолом – це «віддати Керченську протоку росіянам»​

Керченська криза: 97 євродепутатів закликали запровадити санкції проти Росії

Країни «Групи семи» закликали Росію звільнити українських моряків

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

Полонений моряк ВМС у кримському «суді» попросив перекладача з російської – адвокат

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG