Доступність посилання

ТОП новини

Харків, Слов'янськ, Краматорськ? Яка мета російського наступу на Луганщині


Український танк завдає вогневого ураження російським військам біля Кремінної, 12 січня 2023 року
Український танк завдає вогневого ураження російським військам біля Кремінної, 12 січня 2023 року

Поки Бахмут і ситуація довкола нього гостро стоять на порядку денному, проте на півночі Луганщини стало не менш гаряче. Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомив 8 лютого, що російські війська «почали черговий великий наступ у Луганській області». Якщо бути точними, мається на увазі стик трьох областей: Луганщини (Кремінна), Донеччини (Лиман) і Харківщини (Куп'янськ).

Звіти українських військових та аналітиків DeepState свідчать: упродовж 7-12 лютого агресор на деяких ділянках системно атакував позиції ЗСУ на Куп’янському та Лиманському напрямках.

Якщо наступ російських військ на півночі Луганської області дійсно розпочався – яка його мета?

Що відбувається: атаки та обстріли

Якщо проаналізувати звіти Генштабу ЗСУ з 7 до 12 лютого, виходить, що щодня російська армія штурмує позиції уздовж усієї лінії Кремінна – Куп'янськ:

  • Білогорівка (7, 8, 10, 11 , 12 лютого);
  • район Кремінної (10, 12 лютого);
  • Стельмахівка (8, 9 лютого);
  • Гряниківка (9, 12 лютого);
  • Шипілівка (7, 10 лютого);
  • Гряниківка (9, 12 лютого);
  • Новоселівське (7 лютого);
  • Червонопопівка (7 лютого);
  • Масютівка (9 лютого);
  • Діброва (9 лютого);
  • Торське (11 лютого).
Ці населені пункти розташовані у Харківській та Донецькій ближче до адмінкордону з Луганською областю і безпосередньо в самому регіоні, на його півночі. Проте у зведеннях Генштаб ЗСУ вказує їх як точки на Куп'янському та Лиманському напрямках – таким чином позначаючи вістря зусиль армії РФ.

Аналітики проєкту DeepState зазначають, що 7 та 8 лютого атаки від Кремінної тривали уздовж усієї лінії фронту. 9 лютого окупанти мали частковий успіх у Гряниківці і в лісі біля річки Оскіл, що є притокою Сіверського Донця.

10-12 лютого на цьому напрямку тривали позиційні бої. Наступ загарбників тривав від Площанки та від Кремінної.

Читайте також: «Останній великий бій» Путіна. На що здатні мобілізовані РФ у разі наступу

А такий вигляд має загальна статистика обстрілів на Куп’янському та Лиманському напрямках упродовж цього ж часу:

  • 7 лютого – 40 населених пунктів;
  • 8 лютого – 25 населених пунктів;
  • 9 лютого – 10 населених пунктів;
  • 10 лютого – 13 населених пунктів;
  • 11 лютого – 25 населених пунктів;
  • 12 лютого – 22 населених пункти.

Ці цифри свідчать про те, що на деяких ділянках обстріли тривають системно день у день.

РФ почала розвідку боєм

На півночі Луганщини, на Куп'янському та Лиманському напрямках відбуватимуться головні події наступу російських військ, спрогнозував в ефірі Радіо Донбас.Реалії Костянтин Машовець, військовий оглядач групи «Інформаційний спротив».

Костянтин Машовець
Костянтин Машовець

«Там зосереджені сили та засоби щонайменше двох російських армій західного військового округу у складі угрупування військ «Захід». Командує наступом штаб цього округу. Найближче завдання – вихід до берега річки Чорний Жеребець і окупації тих населених пунктів, які розташовані уздовж цієї річки з півночі на південь. Кінцева мета – вихід до річки Оскіл і створення там рубежу», – аналізує експерт наміри агресора.

Більшу частину цього угрупування, окремо зауважує Машовець, становлять мобілізовані. Він припускає, що Росія за допомогою цього проміжного рубежу розраховує досягти головної мети: захопити Ямпіль, Лиман і Куп’янськ.

Також, зазначає експерт, із планами російських військ корелюється зменшення інтенсивності артобстрілів. Якщо раніше, каже Машовець, російські війська стріляли усюди і багато, – тепер боєприпаси накопичують для використання на визначених напрямках.

За оцінками експерта, для наступу РФ потрібно зосередити на півночі Луганщини від 35 до 42 батальйонно-тактичних груп, – це понад 25 тисяч осіб.

«Вони вже перейшли до розвідки боєм на певних ділянках. Наприклад, декілька днів тому у районі Стельмахівки спробували просунутися, продовжують намагання вийти до Зарічного біля Лимана», – аналізує ситуацію на фронті Машовець.

«Вони поспішають, у них немає виходу. За 2-3 місяці позначиться вирішальним чином військово-технічна допомога наших союзників. Тому окупанти вимушені поспішати», – наголошує він.

Далі – Харків, Краматорськ і Слов'янськ?

У подальшому, як зазначив військовий експерт Сергій Грабський в ефірі національного телемарафону, через Куп’янськ окупанти можуть посунути далі на Харків, а через Лиман – у напрямку Ізюма зі створенням загрози для угрупування ЗСУ на Донеччині.

Сергій Грабський
Сергій Грабський

«Ідеться про пряму загрозу Слов’янську та Краматорську уже з півночі. До цих місць противник намагається пробитися з півдня, штурмуючи безперестанно наші позиції в районі Бахмуту і намагаючись оточити наші війська у районі Авдіївки», – вважає Грабський.

Проте, на думку експерта, навіть маючи потужні людські та броневі ресурси, окупанти їх використовують з обережністю, – бо мають приклад поразки під Вугледаром.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

XS
SM
MD
LG