Доступність посилання

ТОП новини

«Виключно піар-історія»: адвокат Порошенка прокоментував рішення суду про його привід на допит


Адвокат п’ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань звинувачує ДБР в порушенні принципу територіальної юрисдикції
Адвокат п’ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань звинувачує ДБР в порушенні принципу територіальної юрисдикції

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань назвав неправосудним рішення про привід свого клієнта на допит у Державному бюро розслідувань, яке оприлюднило видання «НВ» 21 лютого.

Головань нагадав, що ДБР розташоване в Шевченківському районі Києва і відтак має звертатися з клопотаннями до Шевченківського суду, а не Печерського.

«Є вже п’ять ухвал апеляційного суду, що ДБР розташоване там, де розташоване, а саме на вулиці Петлюри у Шевченківському районі. Навіть розписано Апеляційним судом, що під територіальною юрисдикцією Шевченківського районного суду. Але ми бачимо, що це Печерський суд, в інший суд, певно, не мали сміливості звернутися працівники ДБР, які відомі всім своєю зневагою до закону», – заявив він у коментарі Радіо Свобода.

Адвокат зазначив, що процедура виклику Порошенка на допит порушує Кримінальний процесуальний кодекс і принцип територіальної юрисдикції. На думку юриста, дії правоохоронців скоріше спрямовані на привернення уваги, а не на виконання юридичної процедури.

Читайте також: Чумак розповів, як Порошенко «гальмує розслідування»​

«Вся ця історія, яка тягнеться з травня минулого року – це виключно піар-історія. Зараз ми бачимо цю історію з так званим коронавірусом, і всі ці події подібні. Вони виникають до якогось інфоприводу, щоб щось заглушити, і от зараз, будь ласка, з’явилося. Тобто класичні методи винятково медіаактивності, юриспруденції тут немає», – впевнений він.

Процедура приводу, як пояснює Головань, передбачає, що представник правоохоронного органу супроводжує особу, яку викликають на допит, до відповідного місця.

«Але ж ви самі подумайте – їм потрібен свідок Порошенко. Ми дали всі можливі пояснення письмові, я оприлюднив ці пояснення в мережі ще минулого року. Тобто все це винятково гра, нікому не потрібні ніякі свідчення, це абсолютно політичне переслідування, тиск, явно незаконні, тому що їм заважає звернутися до Шевченківського суду? Але ж чомусь вони, порушуючи всі закони, йдучи на будь-які фальсифікації, тримаються за Печерський», – обурюється адвокат.

Він також вказує на те, що в уривку судового рішення, поширеного журналістами, немає згадок про статус народного депутата, який має Порошенко. Головань висловив намір оскаржувати ухвалу суду попри те, що вона містить формулювання «оскарженню не підлягає».

Читайте також: «Слідчий ховав очі»: Порошенко розповів про черговий допит у ДБР​

«Зрозуміло, що це, по-перше, злочин, завідомо неправосудне рішення… ми будемо ставити це питання про притягнення до відповідальності. Звичайно, Вища рада правосуддя, звичайно, оскарження, хоча там написано, що воно не оскаржується, але будемо посилатися на Конституцію, тому що це кричуще порушення закону. Крім того, це конкретне провадження, яке там згадується – там слідчі порушували закон, не виконували закон, порушували рішення суду, там, як кажуть англійці, mess («безлад» –ред.)», – стверджує правник.

За його словами, подібні документи мають узгоджуватися з генеральним прокурором Русланом Рябошапкою, хоча з опублікованого уривку не ясно, чи таке погодження було.

«Але, якщо було, по-перше, генеральний прокурор теж не звернув увагу на територіальну юрисдикцію, це раз, а по-друге, на гарантії народного депутата», – міркує Головань.

Державне бюро розслідувань та Офіс генерального прокурора наразі не коментували публікацію про привід Порошенка на допит.

21 лютого видання «НВ» опублікували фото постанови суду, згідно з якою п’ятого президента України Петра Порошенка повинні доставити в ДБР о 14:00 28 лютого для допиту у статусі свідка. Виконати привід зобов’язали Національну поліцію.

XS
SM
MD
LG